Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolitikern Stefan Valentin Larsson (M) och kommunalrådet Hans Jildesten (S) är inte överens om satsningen på fiskodling på land bör göras i Storfors. Hör varför i klippet. Foto: SVT

Domstolen avgör storsatsningen på fiskproduktion i Storfors

Uppdaterad
Publicerad

Storsatsningen på en fabrik för fiskproduktion i Storfors kan komma att avgöras i domstol.

– Vi har så lite pengar i kommunen. Vård, skola och omsorg måste gå först, säger Stefan Valentin Larsson (M), kommunpolitiker i Storfors.

Stefan Valentin Larsson (M) är en av de kommunpolitiker som överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten om en försäljning av ett 15 hektar stort område i Storfors till bolaget Arctic Sustainability Group för en krona.

– Risken nu är att vi inte får de här arbetstillfällena. Det är där vi ser möjligheterna för Storfors utveckling, säger kommunalrådet Hans Jildesten (S).

2 000 ton fjällröding första steget

Det markerade området på kartan visar var den landbaserade fiskodlingen i Storfors är planerad att byggas. Foto: Google earth/SVT

Tanken är att Arctic Sustainability Group ska bygga en anläggning för landbaserad fiskproduktion. I ett första steg ska 2 000 ton fjällröding produceras per år.

Det är en investering på flera hundra miljoner som företaget uppger att ska göras i flera steg och tanken är att det ska ge ett hundratal jobb i Storfors.

Men det är också stora kostnader för kommunen. En ny väg ska man betala, liksom schaktning av jordmassor, ledningar för sjövatten till fabriken, utbyggnad av reningsverket, bland annat. Bara det uppskattas till cirka 18 miljoner. Pengar man hoppas få tillbaka på sikt. Men någon stor risk ser inte kommunalrådet.

– När det kommer ett företag som vill investera ett antal hundra miljoner här i Storfors i en ny verksamhet som ligger i framkant för effektiv matproduktion ser inte jag speciellt stora risker i det.

Inte emot satsningen

Stefan Valentin Larsson säger att de som överklagat inte är emot satsningen i sig utan ett antal delar i hur det gått till och hur upplägget är.

– Vi vill bara att man ska göra rätt. Det finns till exempel bättre placeringar av den här anläggningen där det blir mindre investering för oss.

Han pekar på kommunen visat minusresultat under flera år.

Förvaltningsrätten ska nu ta ställning till om beslutet som Storfors kommun tagit är lagligt. Det är flera saker som de som överklagat pekat på, bland annat att det kan innebära ett stöd till ett enskilt företag som strider mor reglerna.

Domstolsbeslut i slutet av februari

I slutet av februari räknar förvaltningsrätten med att ärendet ska avgöras.

Länsstyrelsen i Örebro ska också ta ställning till om bolaget ska få miljötillstånd för den planerade satsningen i Storfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer