Dramatik i rallyt på norgesträcka

Uppdaterad
Publicerad

På SS 4 under fredagen i Röjden var det mer än en förare som hade problem. Flera var mycket nära samma träd vid Lövhaugen och ju längre ner i startfältet man kom, desto knivigare blev det då underlaget blev allt mjukare i plusgraderna. För Nederländaren Kees Burger tog det tvärstopp efter en sten.

– Vi märkte inte stenen under snön under rekognoseringen... En länkarm gick sönder. Det gick riktigt bra i rallyt så det var synd. Nu är det slut för idag i alla fall.

Kommer du att ta taxi härifrån? 

– Jag vet inte, vi får se, skrattar Kees Burger.

Åskådare skyndade till hans hjälp men bilen var svår att få bort från vägen. Efterföljande förare fick tvärbromsa gång på gång och säkerhetspersonalen hade att göra.

”Kom rätt emot mig”

Funktionären Helmut Schumann från Flisa var en av de som hjälpte till. Han stod och filmade när Burger kom körandes – rakt mot honom.

– Sista bilen kom rätt emot mig, jag blev rädd faktiskt, det var äckligt.

Trots att det var så nära, har Schumann inte blivit avskräckt från rallyt. 

– Nej, nej nej, det här är hur roligt som helst att se på.

”Gick in i snövallen”

Sunneborna Johnny Magnusson och Annelie Olausson lyckades stå bara några meter från trädet, där japanen Katsuta fick stopp.

– Det kom en bil lite för fort och gick in i snövallen. Jag lyckades filma det också, säger Johnny Magnusson.

Brukar du gå på rallyt?

– Det är hon som dragit med mig, säger Johnny och pekar på Annelie.

– Jag har varit ute många år och har jag jobbat under rallyt också, säger Anneli Olausson. 

För första gången

Heidi Trondsen från Oslo är på rallyt för första gången i sitt liv, trots att hon har sommarstuga intill rallysträckan på Röjden.

– Det började komma bilar halv sju i morse, jag stod på terrassen och tittade. Jag hinner inte se vilka förare det är men det är kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.