”Dramatiskt läge för kommuner och landsting”

Publicerad

Sveriges kommuner och landsting (SKL) varnar för stora skattehöjningar bland annat till följd av den snabba befolkningstillväxt som skapas av flyktingkrisen.

Enligt SKL har kommunsektorn hamnat i ett ”mycket svårt läge”.

Resultatet i kommunsektorn beräknas mer än halveras i år jämfört med förra året, skriver SKL i höstens upplaga av ”Ekonomirapporten”.

Utöver flyktingkrisens effekter påverkas resultatet av en åldrande befolkning.

Ekonomiska underskott

Enligt SKL:s chefekonom Bettina Kashefi behöver skatterna i snitt höjas med närmare två kronor per hundralapp fram till 2019.

”Utvecklingen efter 2016 ser mycket bekymmersam ut”, skriver Kashefi i en kommentar.

”Många kommuner och nästan alla landsting och regioner brottas med ekonomiska underskott. Skatteunderlaget ökar totalt sett men genom befolkningsökningen försämras resultaten till flöjd av kraftiga kostnadsökningar”, fortsätter hon.

Enligt SKL har en ökad befolkning i yrkesverksam ålder en positiv effekt, men effekten fördröjs av att det tar tid innan de nyanlända kan etablera sig på arbetsmarknaden.

”Trots att statsbidragen ökar och att vi även i år får återbetalning av sjukförsäkringspremier från AFA är läget mycket allvarligt”, skriver Lena Micko, SKL:s ordförande, i en kommentar.

Mer statsbidrag

Hon tillägger att kommunerna kommer att behöva mer av generella statsbidrag och bättre framförhållning för att kunna nyttja resurserna där de bäst behövs i den situation som råder.

Enligt SKL:s ekonomer växer samtidigt den inhemska efterfrågan i Sverige just nu snabbt. Tillväxten väntas bli 3 procent, både i år och nästa år.

Arbetslösheten väntas i slutet av nästa år ha sjunkit till 6,5 procent och inflationen, enligt KPI, beräknas ligga nära Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.