Foto: Scanpix/TT

Drev svart trafikskola – döms för grovt bokföringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen mot den 55-åring som under flera års tid har drivit svart trafikskola i bland annat Karlstad, Karlskoga och Åmål.

Mannen döms till fängelse i 18 månader för bokföringsbrott och grovt bokföringsbrott. Han får också näringsförbud i fem år. Det meddelar tingsrätten i Karlstad nu på förmiddagen.

I domen skriver rätten att mannen under fem års tid helt har åsidosatt bokföringsskyldigheten. Tingsrätten påpekar också att man i själva skuldfrågan inte behövt ta ställning till i vilken utsträckning den bedrivna näringsverksamheten varit att beteckna som olovlig trafikskoleverksamhet.

– Domaren har till en del köpt försvarets argument och funnit en formulering som jag upplever som en kompromiss, säger försvaren Edip Samuelsson.

Åklagaren hade yrkat på fängelse i 3,5 år men nu blev det alltså 1,5 år.

Omfattande rättegång

Enligt åtalet har den 55-årige mannen genom den illegala trafikskolan dragit in minst åtta miljoner kronor svart från över 1 000 kunder.

Rättegången var omfattande och pågick i 28 rättegångsdagar med 160 förhör.

Unikt mål

Målet är unikt då det är första gången som en illegala trafikskola prövas som ekonomisk brottslighet. Därför anser kammaråklagaren att dagens dom är betydelsefull oavsett utgången av den.

– Den är ju viktig på det sättet att man inte ska komma undan med att ägna sig åt en helt svart verksamhet på det här sättet. Skulle nu tingsrätten se fullkomligt friande på det här, då har vi ju verkligen ett lagstiftningsproblem som jag ser det, har kammaråklagare Eva Grandestedt tidigare sagt till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.