Klarälvsloppet är egentligen tre med löpning, cykling och rullskidor och vd för Klarälvsloppet Glenn Olsson tror på runt 1200 deltagare totalt. Foto: SVT

Dubbelt upp för Klarälvsloppet

Publicerad

Under helgen körs Klarälvsloppet för andra gången med ambitionen att snart bli världens största rullskidtävling. Men det tävlas i tre klasser – löpning, cykel och rullskidor.

Klarälvsloppet kördes för första gången förra året med över 600 deltagare som sprang, cyklade eller åkte rullskidor på Klarälvsbanan mellan Uddeholm och Karlstad – eller kortare sträckalternativ.

Löparna springer till exempel en halvmara, 2,1 mil, mellan Forshaga och Karlstad.

Nu pekar anmälningarna på att deltagarsiffran kommer att hamna runt 1 200 personer.

Rullskidloppet drar flest

– Kan vi lyckas fördubbla volymen är det fantastiskt bra, säger Glenn Olsson, vd för Klarälvsloppet.

Löpningen och cyklingen körs på lördagen. Det som drar flest deltagare är rullskidloppet på söndagen som med sina nio mil från Uddeholm till Karlstad är Sveriges längsta rullskidlopp. Loppet är också seedningsgrundande för Vasaloppet.

500 funktionärer per dag

Arrangemanget kostar över två och en halv miljon kronor. Bland annat går det åt en hel del pengar för att ersätta de föreningar som ställer upp och fixar funktionärer. Det behövs närmare 500 funktionärer varje dag för att hålla koll på deltagarna och banan, bland annat som flaggvakter vid korsande vägar.

Fyra huvudklubbar är engagerade. Det är Råda IK, Munkfors MC, Forshaga IF och Grava SK.

– Vi räknar med att köra på många år till men kanske kan vi bli den största rullskidtävlingen redan nästa år, säger Glenn Olsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer