Intresset är stort på både sommar och vintertid menar Åsa Trollåker, mäklare i Torsby. Foto: SVT

Dyrare fritidshus i Värmland

Publicerad

Priset på fritidshus har ökat med 9,6 procent i Värmland de senaste tolv månaderna. Det är den näst största prisökningen i något län i landet.
– Intresset är jättestort, och det gäller både sommar och vintertid, säger Åsa Trollåker, mäklare i Torsby.

När SVT besöker det lilla röda huset i Bredsjön mellan Torsby och Lekvattnet har budgivningen bara börjat. Några dagar senare har utgångspriset i det närmaste fördubblats.

– Just det här objektet är ju den där drömmen om ett rött hus med vita knutar, och så ensligt beläget att du kan gå ut i morgonrocken med kaffekoppen, säger mäklaren Åsa Trollåker.

Huset ligger inte bara ensligt utan nästan ödsligt, enligt Åsa Trollåker en het trend bland dem som söker ett fritidshus. Och spekulanterna är många just nu. De senaste tolv månaderna har priset på fritidshus stigit med 9,6 procent i Värmland, jämfört med 1,9 procent i riket som helhet.

Ny trend

En förklaring är en stor omsättning på hus i Branäs under vintern.

– Priserna i Branäs har stigit kraftigt bara på några månader. Och efterfrågan på fritidshus är över huvud taget större än tillgången.

Även om norrmän, tyskar och holländare fortfarande är stora spekulanter på fritidshus i Värmland är en ny trend enligt Åsa Trollåker att allt fler värmlänningar söker hus på hemmaplan.

– Man vill ha ett fritidsboende nära sin bostad. Det är fortfarande landskamp om husen, men den nya trenden är att värmlänningarna är med i fajten också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer