Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är tio unga dansare som speglar barnslig glädje, kamplust och sorg på dansgolvet. Greta Mellerskog gestaltar Ebba, som förlorade kampen mot cancer när hon bara var sju år. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Ebba, 7, dog i cancer – de dansar för att hedra minnet av flickan och hennes kamp

Publicerad

Sjuåriga Ebba Lindell drabbades av en obotlig cancertumör och förde en hopplös kamp i tre månader. Snart två år efter flickans död är det nu premiär för en dansföreställning som hedrar minnet av Ebbas kamp och samlar in pengar till barncancerfonen.

– Den starkaste och mest berörande föreställning jag varit med i, säger dansaren Greta Mellerskog som gestaltar Ebba i föreställningen i Karlstad.

Många har följt Ebbas historia på sociala medier, och läst om hur hennes föräldrar Viktor och Isabelle Lindell kastades in i en tid med cellgiftsbehandlingar och operationer för dottern.

Ebba dog den 9 augusti 2022. Trots sorgen och saknaden känns dansföreställningen som något fint och hedrande, säger Ebbas pappa.

– Det förändrar förstås ingenting men det hade ju varit tuffare om ingen brydde sig, säger han.

Cancern gjorde att Ebba bara fick bli sju år gammal. Foto: Privat

”Vi dansar för Ebba”

Greta Mellerskog har dansat sedan hon var 4 år men att ta sig an rollen som Ebba på dansgolvet är svårt, berättar hon.

– Ibland blir det känslosamt och jobbigt. Man kan inte förstå att ett barn ska behöva gå igenom det Ebba gjorde. Men vi dansar för Ebba och för alla andra barn i hennes situation, säger hon.

Det är tio unga dansare som speglar barnslig glädje, kamplust och sorg på dansgolvet. Bakom koreografin står Maja Brodén och föreställningen görs till förmån för Barncancerfonden.

Dansglädje och sorgeprocess

Bland de tio dansarna i föreställningen finns en dansare som har vuxit upp med kampen mot cancer. Sofia Kvammes mamma förlorade den kampen innan Sofia hunnit gå ur mellanstadiet. För henne har dansen varit avgörande och på dagens repetition inför premiären strålar hon på dansgolvet.

– Det är bara dansglädje. Dansen är ett fint sätt att uttrycka känslor på, tycker jag. Det är ett sätt som hjälpt mig i sorgeprocessen, att dansa.

Föreställningen spelas i Karlstad, Säffle och i Ebbas hemstad Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.