En person omkom i tisdagens olycka vid Bergsäng Foto: David Hårseth

Efter dödsolyckan i Hagfors – föraren döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad
Den Hagforsbo som förra året körde in i en byggnad och orsakade den kvinnliga passagerarens död, dömdes idag vid Värmlands tingsrätt till ett år och tre månaders fängelse för vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Olyckan inträffade i mars förra året på länsväg 924 vid Bergsäng mellan Hagfors och Ekshärad. Mannen – som fick klippas ut ur bilen – åtalades för vållande till annans död (grovt brott), grov vårdslöshet i trafik, och grovt rattfylleri.

Dömd för grov misshandel

Mannen som är i 50-årsåldern är även dömd i hovrätten för grov misshandel av en 21-årig man som hittades död i Hagfors sommaren 2018. Den domen tar nu Värmlands tingsrätt i beaktande när man bestämt påföljden efter dödsolyckan.

I domen står: Med tillämpning av den s.k. asperationsprincipen (se 34 kap. 2 § brottsbalken) skulle därmed det samlade straffvärdet för den grova misshandeln samt de brott som xx nu döms för anses ha motsvarat fängelse i två år och nio månader. Påföljden ska därför nu bestämmas till fängelse i ett år och tre månader.

Mannen ska även betala skadestånd till den avlidna kvinnas anhöriga på sammanlagt 180 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer