Efter elevmisshandeln – väktare sätts in på Spångbergsgymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

I går misshandlades en elev på Spångbergsgymnasiet och idag har det funnits väktare på skolan. Samtidigt så arbetar kommunen med hur de ska garantera säkerheten på skolan framöver.

– Personen är anhållen och vi hoppas att han häktas, säger Michael Björklund, säkerhetsansvarig på Filipstads kommun.

Det var i onsdags eftermiddag som en tidigare eleven tog sig in på skolan och misshandlade en elev. Polis kallades till platsen och mannen hittade av en polispatrull en timme senare en bit från skolan. Han greps och anhölls misstänkt för misshandel. Nu är det upp till åklagare om han ska begäras häktas eller inte:

– Jag har begärt ett antal utredningsåtgärder från polisen och kommer att ta ställning till det sannolikt under fredag förmiddag, säger åklagare Linda Karlsson.

Fick besöksförbud

På skolan är oron stor att om han släpps på fri fot och att han ska dyka upp igen. Samma person misshandlade en lärare på skolan före jul. Då utfärdades ett besöksförbud men det har inte hindrat honom från att söka sig till skolan och vara våldsam igen. Varför mannen gör som han gör har Michael Björklund ingen förklaring till:

– Det ligger ingen konflikt bakom. Han var elev för ett antal år sedan och kanske hade han sin trygghet på skolan, spekulerar han.

Om mannen inte blir häktad kommer skolan att förlänga närvaron av väktare på skolan även nästa vecka:

– Vi har fyra ingångar på skola. Vi stänger tre och har en väktare vid den fjärde, säger Michael Björklund.

Spångbergsgymnasiet höll stängt i december i samband med ett bombhot mot skolan. Se klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.