Daniel Bäckström (C) är nöjd med beslutet att ingå i en överenskommelse med (S), (L) och (Mp). Foto: SVT

Efter förtroenderådet – (C) i Värmland nöjda

Uppdaterad
Publicerad

Centerns partidistrikt, inklusive Värmland, röstade för att ingå i överenskommelsen med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet på lördagens förtroenderåd.

– Det här är inte vårt förstahandsval förstås, men jag kan leva med den här uppgörelsen och tycker att den är bra, säger centerpartisten Daniel Bäckström från Värmlandsbänken.

Strax före klockan 15 på lördagen kom beskedet: Centerns förtroenderåd säger ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister och till uppgörelsen med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Och hos Värmlandsbänkens centerpartister är man positivt inställda till det.

– Det fanns en stor förståelse och acceptans över det här på rådet i dag. Vi förstår varför vi måste göra så här. Det är oerhört många viktiga Centerförslag som de andra partierna i överenskommelsen har sagt ja till, så alla som som yrkade för det här i dag tycker att det är en bra uppgörelse med mycket Centerpolitik, säger Daniel Bäckström och fortsätter:

– Vi tar ansvar när vi väljer ett spår som inte är vårt förstaval, men som gör att Sverige får en regering. Jag som är försvarspolitiker och ser omvärldsläget tycker att det är en viktig signal till omvärlden.

”Djupt besviken”

Men de moderata riksdagsledmöterna är inte lika nöjda efter lördagens besked.

– Jag känner en djup besvikelse av två anledningar. Den första är att Centern och Liberalerna väljer att lämna Alliansen. Vi har haft en politik som har varit framgångsrik och det här försvagar oss naturligtvis. Den andra är att jag inte tror att sådan här politisk byteshandel blir bra. Vill man föra en borgerlig politik hade det varit bättre att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister, säger Pål Jonsson (M).

Riksdagsledamoten Pål Jonsson (M). Foto: Riksdagen/TT

– Alliansen är död nu. I alla fall på det sätt vi ser på den i dag. Det kommer inte att kunna bli som det har varit, konstaterar Pål Jonsson (M).

Plus och minus för Värmlands del

Även när det gäller vad lördagens överenskommelse innebär för Värmland går åsikterna isär. Daniel Bäckström menar att uppgörelsen kommer vara positiv för hela landet, men även för Värmlands räkning.

– Vi kommer att kunna förändra strandskyddet så att vi kan bygga mer på landsbygden, till exempel här i Värmland. Det känns bra att vi till och med har fått med oss Miljöpartiet på det här. Sedan är ju hela företagspolitiken viktig för Värmland och uppgörelsen är tillväxtsfrämjande till exempel.

– Jag är orolig för att den satsning på höghastighetståg mellan våra svenska storstäder som ingår i uppgörelsen kommer påverka Värmland negativt. Det kommer bli svårt att få en bättre tågkommunikation mellan Oslo och Stockholm då. Höghastighetstågen är väldigt dyra, säger Pål Jonsson (M).

SVT Nyheter Värmland har sökt riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och Liberalerna utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.