Sylve Björkman tror att blåbärspriset kan gå upp en aning eftersom de thailändska kraven innebär större kostnader än vanligt. Foto: SVT

Efter krånglet: bärplockarna är här – men blåbärspriset kan stiga

Publicerad

Efter många om och men har nu de thailändska bärplockarna anlänt.

Men den thailändska regeringen har ställt ett antal krav för att resan hit inte ska medföra någon smittspridningsrisk, och det riskerar att höja priset på bären.

Sylve Björkman är bärhandlare och vd för Ransäter Invest. Han har satsat stenhårt på att de thailändska bärplockarna ska få komma hit, trots att deras regering först sa nej till resan, med anledning av coronapandemin. Efter många vändor fram och tillbaka har de så fått tillstånd att resa hit, förutsatt att en rad krav uppfylls.

Specialchartrade plan

Bland annat var de tvungna att testa sig innan avfärd, flyga hit på specialchartrade plan och väl på plats måste bärhandlaren se till att det inte finns någon risk för trängsel varken på boendet eller under transporterna. Dessutom måste de vara beredda på karantän vid hemfärden och kostnaden det innebär.

Sett över hela Sverige har bara drygt en tredjedel av bärplockarna kommit hit, mycket på grund av restriktionerna. Sylve Björkman är dock hoppfull om att ekonomin ändå ska gå ihop, mycket tack vare de stora mängder bär som frodas i skogarna i år. Det ser ut att bli en fin säsong både för blåbär, hjortron och lingon. Däremot kan konsumenterna – de som inte orkar plocka sina bär på egen hand, alltså – räkna med en prisökning.

Saknar motivation

Att anlita svenska bärplockare ser Sylve Björkman inte som realistiskt möjligt. Svenskarna saknar motivationen, menar han. Däremot hoppas han på ett uppsving i intresset, allt eftersom friluftsaktiviteter blivit mer populära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.