Många föräldrar är kritiska till den nyöppnade förskolan Foto: SVT

Efter kritiken – nu inspekteras förskolan

Publicerad

Efter starkt kritik från föräldrar och personal mot förhållandena på förskolan Lyckebo i Filipstad, kommer en inspektör från miljö- och hälsoskyddet göra en inspektion under tisdagen.

I källaren, nedanför en ramp, genom en lång korridor belamrad med lådor och kläder, nedanför ytterligare en trappa ligger den nyöppnade förskolan Lyckebo. Det saknas toaletter, rinnande vatten vid skötbordet och en ytterdörr i markplan. Kritiken från såväl föräldrar och som personal är stark.

Blöjbyte utan vatten

När personalen ska byta blöjor på barnen, 1-åringar främst, sker det utan rinnande vatten.

Filipstadsförskola

– Vi får ha plasthandskar, våtservetter och sprita händerna, säger Lise Arvidsson, barnskötare på Lyckebo.

Det rinnande vattnet finns i köksdelen bredvid men där får inga händer tvättas, där hanteras livsmedel.

– Köket fungerar jättebra, precis som det ska vara. Men vi får inte tvätta händerna där förstås, säger Lise.

Toaletten för lång bort

Om händerna ska tvättas med tvål och vatten, som det rekommenderas inom förskolan för att förhindra smittspridning, tvingas personal och barn gå till en helt annan del i bygganden för att nå toaletten. Men att ta med barnen dit är i stort sett omöjligt idag, enligt Lise.

– Hur det skulle gå till vet jag inte. Det är många barn att slussa, man måste dela upp sig, det är en brant trappa. Toaletten ligger långt bort, hur många barn kan man bära?

”Ytterdörr är det mest akuta”

Kommunen valde att lösa nödutgången genom att placera en trappliknande stege bredvid ett källarfönster, där barnen vid utrymning ska få hjälp av personalen att klättra ut istället för att bygga en ny entré. Därmed saknas ytterdörr i markplan.

– En ytterdörr är det mest akuta, det kommer bli kämpigt för oss. Det kan säkert ta längre tid att ta sig ut, än tiden vi sen är ute. På gården finns inte heller något staket och det finns trafik runt om, säger Lise Arvidsson.

Reglerna medger sämre alternativ

Också räddningstjänsten i Filipstad har mer att önska av förskolelokalerna.

– Vårt yttersta önskemål var att det installeras en ny dörr så att alla kan ta sig ut på ett vanligt sätt. Men byggreglerna medger ett något sämre alternativ än vårt önskemål, säger Tomas Carlsén vid Bergslagens räddningstjänst.

Miljö- och hälsoskyddsbesök

Efter kritiken och uppmärksamhet i media börjar det hända saker. Imorgon kommer flera förskolechefer tillsammans med en representant från miljö- och hälsa vid Filipstads kommun att besöka förskolan för en inspektion. Under måndagseftermiddagen möts Lärarförbundet, fackförbundet Kommunal och kommunen för att diskutera framtiden och senare under veckan kommer räddningstjänsten göra en tillsyn av lokalerna.

– Vi kommer ställa frågan idag till kommunen, varför väljer att göra åtgärderna så sent. De har känt till förhållandena i lokalen sen september förra året, säger Louise Eriksson, ordförande i Lärarförbundet i Filipstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filipstadsförskola

Mer i ämnet