Så kan du undvika att bli lurad Foto: SVT

Efter orkanerna – nu varnar polisen för vattenskadade USA-bilar

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormarna Harvey och Irma i USA, varnar polis och försäkringsbolag för skrotbilar som putsas upp och säljs dyrt i Sverige. En affär som kan bli kostsam om bilen klappar ihop efter en tid.

Efter varje storm som drabbar USA dyker det upp bilar som skadats i vattenmassorna på amerikanska auktionssajter. Priset är lågt eftersom de inte längre får trafikera amerikanska vägar, och dessutom riskerar de att ha dolda fel.

LÄS MER: Orkanen Irmas framfart

Stormen Irma

Kriminalinspektör Lars Stervander på regionala utredningsenheten i Stockholm är inriktad på fordonsbrott. Han berättar att en del av bilarna hamnar hos oseriösa köpare i Europeiska länder som till exempel Litauen.

– Antingen putsar man upp dem litegrann om de är vattenskadade, eller så sätter man ihop tre skrotvrak till en bil som ser hel ut. Lyckas man sälja till marknadspris så har man ju gjort en god vinst.

”Brottsligheten finns i tidigare led”

Lars Stervander berättar att bilarna körs ner till Tyskland där de registreras och kan sedan utan problem säljas till andra länder i Europa, till exempel Sverige. Han tycker illa om systemet som underlättar för de oseriösa aktörerna och menar att vem som helst kan få en bil registrerad i Tyskland.

LÄS MER: Flyr Texas efter Harveys framfart

– Där behöver det inte ens finnas tvättäkta handlingar eller någon ursprungskontroll. Det är gyllene tider för den som vill tvätta bilen, säger han.

Är det brottsligt?

– Det är naturligtvis inte fel att reparera en bil, men är det så att du presenterar den som nästan fabriksny fast den består av tre olika bilar, då är det väl brottsligt. Men jag är inte säker på att brottsligheten finns här i landet utan i ett tidigare led där vi inte kommer åt den.

Udda elektronikskador problemet

Efter stormen Sandy 2012 såldes ett antal stormskadade och upputsade bilar till Sverige och några av dem hamnade i Värmland – något som upptäcktes när försäkringsbolagen inte ville försäkra bilarna.

– Då hade vi ett antal fall med konstiga elektronikskador som vi inte riktigt kände igen, säger Lars-Johan Sahlin på Länsförsäkringar Värmland.

Vilken omfattning handlar det här om i länet?

– Det är svårt att säga, men 2012 eller 2013 hade vi kanske 15 till 20 fall med personer som ville försäkra sina bilar här. När vi gjorde en bakgrundskontroll såg vi att bilarna var inlösta sedan tidigare och hade de är typfelen som jag har berättat om.

LÄS MER: Harvey – detta har hänt

Låter det för bra – då är det för bra

Kriminalinspektör Lars Stervander tycker att bilköpare ska vara uppmärksamma och att man ska låta bli att slå till om det låter för bra för att vara sant. För då är det troligen för bra för att vara sant.

– Det finns firmor som kollar upp historiken på bilar och det kan vara väl värt att utnyttja de tjänsterna för det betalar sig flera gånger om om du slipper bli lurad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet