– När de är på plats ska de kunna vara uppkopplade på max en timme. Sen har området runt dem tilllgång till Rakel, oavsett terräng eller närhet till vanligt mobilnät, säger Anita Galin, projektledare på MSB. Foto: SVT

Efter skogsbränderna – så ska brandmännen kommunicera

Uppdaterad
Publicerad

Under förra sommarens skogsbränder hamnade brandmännen ute i skogen vid flera tillfällen i områden som saknade både mobiltäckning och uppkoppling till det egna kommunikationssystemet. Nu har MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tagit fram en lösning.

Räddningstjänsten och polisens kommunikationssystem Rakel har täckning på de allra flesta platser, så länge enheten sitter i ett fordon. Under förra sommarens bränder blev det uppenbart att systemets handenheter fungerar betydligt sämre. Martin Åkesson var sambandsansvarig vid den stora skogsbranden i Hälsingland.

– Det ställde till stora problem för oss. Vi anropade brandmännen med jämna mellanrum. När de inte svarade tvingades vi skicka ut personal för att kolla att det inte hänt dem någonting.

Kommunikation – lika viktig som brandslangar

Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tagit fram nya, mobila basstationer som ska kunna skickas ut vid brand- eller räddningsinsatser i områden med dålig täckning.

– Det är lika viktigt att kunna kommunicera som att ha brandslang och pumpar. Annars vet man ju inte var man ska dra slangen, säger Anita Galin, projektledare på MSB.

Fungerar utan vanligt mobilnät

Totalt finns nio stationer, fem som kan dras av till exempel bil, bandvagn eller snöskoter, och fyra som kan fraktas i helikopter.

– När de är på plats ska de kunna vara uppkopplade på max en timme. Sen har området runt dem tilllgång till Rakel, oavsett terräng eller närhet till vanligt mobilnät, säger Anita Galin.

Krävde mycket resurser

Idag förevisades en av de nya mobila basstationerna på MSB i Kristinehamn. På plats fanns personal från samtliga länsstyrelser. Martin Åkesson var nöjd med det han såg.

– De områden där Rakel inte fungerade i somras var ungefär de samma som de områden där mobilnätet inte fungerade. Vi förlorade kontakt med de som var ute och släckte i skogen hela tiden. Det gick mycket resurser till att veta att de var okej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.