Efter undersökningar – sättningarna ingen fara

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagkvällen skickade KBAB ut ett pressmeddelande och uppger att efter en oberoende besiktning av fastigheten kunde det konstateras att sättningarna i huset inte utgjorde någon fara.

När hyresgästen under tisdagen larmat om skadorna tog KBAB direkt kontakt med byggherren Karlstadshus som äger byggtomten intill och kallade in en statiker/byggnadskonstruktör för att få en bedömning av läget för fastigheten. Samtidigt kontrollerade KBAB:s personal byggnaden och samtliga lägenheter som vetter mot byggarbetsplatsen och kunde konstatera att sprickor uppstått i fyra av lägenheterna. För att vara på den säkra sidan togs beslutet att evakuera dessa lägenheter och erbjuda hyresgästerna här tillfälligt boende tills den utomstående besiktningen var klar.

– Det är väl klart att de tycker det är obehagligt. Det här är ju deras hem och de kan själva se att det är sprickor i väggarna, även om vi haft konstruktörer på plats i dag som tittat på det, och säger att det inte är någon fara just nu. Men om det skulle bli mer rörelse, så känner vi att de måste kunna få sova tryggt i natt och det känns förstås inte behagligt för dem när de ser skillnader i ett rum i sin bostad, säger Petra Höyhtyä, fastighetschef på det kommunala fastighetsbolaget KBAB.

Men det här var helt oväntat?

– Ja, det var det. Det har ju gjorts riskbedömningar och vi har tittat på det här innan nyproduktionen intill startade. Så det här är saker som inte var väntade överhuvudtaget, säger Petra Höyhtyä. 

När byggnadskonstruktören undersökt fastigheten kunde han konstatera att det uppkommit sättningar i delar av fastigheten men bedömde att dessa inte kommer att förvärras och att det inte föreligger några risker att bo kvar i huset. De hyresgäster som tidigare under dagen evakuerades från sina lägenheter erbjöds dock av KBAB att stanna kvar i sina tillfälliga boenden över natten.

Under morgondagen kommer KBAB att ha ett möte tillsammans med byggherren Karlstadshus för att diskutera fortsatta utredningar om skadorna och vilka åtgärder som ska vidtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.