Foto: Adam Ihse/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Eftersöksjägare för vildsvin sökes

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppmärksammar Nationella Viltolycksrådet frågan om behovet av fler eftersöksjägare med hundar som har kompetens att spåra skadade vildsvin. Det kan vara ett riskfyllt uppdrag och det finns krav på två eftersöksekipage varje gång.

Viltolyckorna med vildsvin ökar i takt med att vildsvinsstammen växer och det höjer också kravet att kunna få tag på fler eftersöksjägare med hundar med kompetens att spåra skadade vildsvin som kan vara farliga. Men det är inte alltid så lätt att få tag på eftersöksjägare vid en olycka eftersom det finns krav på att det ska vara två hundförare med rätt kompetens som skickas ut vid varje olycka och de ska kunna ställa upp med kort varsel.

– Det är på grund av att det är farligare än att eftersöka till exempel rådjur och att vi också har haft olycksincidenter där hundföraren blir skadad, förklarar Erica Broström hos Polisen som är länsansvarig för Nationella Viltolycksrådet Värmland.

Riskfyllt eftersök

Eftersöksjägaren och kursledaren Magnus Olsson intygar allvaret med att leta upp skadade vildsvin.

– Som skadat vilt är vildsvinen ganska farliga. Dom har en stor respekt med sig hos hundar och människor i och med att dom har sina betar som dom kan skada folk med.

Ökning av olyckor med vildsvin

Förra året hade vildsvinsolyckorna i polisregionen Värmland, Örebro och Dalarna ökat från 328 året innan till 387 och 68 av dem var i Värmland enligt statistiken från Nationella Viltolycksrådet.

Nu krävs speciella kurser för hundförarekipagen för att få leta efter skadade vildsvin där hundens egenskaper är viktiga. De får till exempel inte vara för aggresiva.

– Vi ställer det kravet att dom är skärpta, kan arbeta spårande och att dom också kan arbeta löst och ställa vildsvinet så att jägaren hinner dit och kan avgöra om det behöver avlivas eller inte, säger Erica Broström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer