Elever forskar på löv

Publicerad

Skolelever hjälper forskare att samla information.

Elever i bland annat Kil och Sunne är forskare under hösten – på riktigt! Detta genom att studera löven på speciella träd. Än så länge är de allra flesta löven på asparna vid Vikstaskolan i Kil gröna. Frågan är när de blir gula och när de faller av?

-Vi ska kolla hur många av löven om är gula och skriva en etta, tvåa, trea eller fyra i protokollet, berättar Indra Lundell, en av eleverna i klass 5 F på Vikstaskolan i Kil.

-Än så länge är det bara etta, konstaterar Anton Carlsson och tittar upp på ”sitt” träd – en riktigt hög asp i dungen bakom skolan. 

Skickar blad till Umeå

Eleverna i klass 5 F på Vikstaskolan är några av de omkring 18 000 elever runt om i landet som fått uppdrag av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet att hjälpa till att skapa en av Sveriges största databaser över klimatförändringar. Projektet kallas för Höstförsök.

-Vi kollar på träden, sedan plockar vi blad som vi pressar och skickar till en forskare i Umeå, berättar Minna Kvarnström. 

Läraren Lena Sjödin tyckte det passade bra att tacka ja till forskningsprojektet, eftersom det i kursplanen för 5:an ingår naturkunskap om just träd och löv.

Stor spridning

Tidigare forskning har använt satellitbilder för att studera växtligheten, men till exempel mulet väder kan skymma och med barnens hjälp kan man få mer tillförlitlig information hur det ser ut på marken och det med stor geografisk spridning.

Och eleverna känner sig som riktiga forskare.

-Det är kul, jag skulle nog kunna tänka mig att bli forskare, säger Indra Lundell. 

Värmländska skolor som deltar:

Jakobsbergsskogens förskola, Karlstad

Lugnadalsskolan, Säffle

Lillängsskolan. Skoghall

Vikstaskolan, Kil

Böns skola, Töcksfors

Glava skola

Kyrkebyskolan, Arvika

Jössefors skola

Klässbols skola

Silbodalskolan, Årjäng

Strandskolan, Kristinehamn

Kyrkhedens skola, Ekshärad

Bäckalunds skola, Sunne

Prästbols skola, Sunne

Rottneros skola

Karlbergsskolan, Karlskoga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.