Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Elin Lantz berätta i klippet om vad som hände vid olyckan och om problemen hon har idag. Foto: Polisen/ SVT

Elin Lantz bröt fotleden på jobbet – fick 480 kilo kött över sig

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger påpekade anställda Elin Lantz att det fanns brister på arbetsplatsen, August Larsson Charkuteri AB i Råda. Men ingenting hände och i april 2018 var det Elin själv som fick en 480 kilo tung vagn med rökt kött över sig.

– Jag kommer aldrig bli helt återställd säger läkarna, säger Elin Lantz.

De senaste fem åren har det i snitt anmälts 847 arbetsplatsolyckor i länet. Händelsen som inträffade den 4 april 2018 ledde till två operationer för Elin Lantz i Ekshärad. Hon fick tre frakturer på höger fotled och har nu tre skruvar i leden.

Men än är hon inte återställd, hon har konstant värk i foten, hälta och hon kan varken springa, sitta på huk eller till exempel åka skidor. Hon får ofta sjukskriva sig från jobbet och ännu en operation väntar.

– Det är inte säkert den hjälper men just nu är jag beredd att göra vad som helst för att slippa smärtan jag har kvar, säger Elin Lantz.

Hör Elin Lantz berätta om vad som hände och om problemen hon har idag i klippet ovan.

Dömdes för arbetsmiljöbrott

Olyckan polisanmäldes och företaget dömdes i februari i år vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål för arbetsmiljöbrott. Domen pekar på en rad brister i arbetsmiljön, bland annat fanns en grop i golven nedanför rampen där vagnen välte över Elin. August Larsson Charkuteri AB straffades med en företagsbot på 200 000 kronor.

– Vi har sett till att stärka rutinerna kring hanteringen av rökvagnar som det det här fallet rörde sig om, säger Daniel Brokvist, fabrikschef.

Företaget har sen olyckan bytt ägare och ledning och enligt företagets nuvarande vd Maria Pettersson har man numer ett helt annat fokus på arbetsmiljön:

– Vi blir bättre och bättre. Arbetet har varit eftersatt men det var inte med ont uppså. Det berodde på hur organisationen och strukturen såg ut.

Fem procent invaliditet

Elin Lantz jobbar kvar på August Larsson Charkuteri AB och enligt arbetsgivarens försäkringsbolag AFA, bedöms hon ha fem procent invaliditet på grund av olyckan, något Elin överklagat.

– Det är alldeles för lågt med tanke på hur hämmad jag är i dag. Sen får man tänka längre fram, om 20 år, vad kommer jag klara av att göra, det oroar jag mig för, säger Elin Lanzt.

År                        Antal

2016:                   804

2017:                   863

2018:                   885

2019:                   908

2020:                   776

2021 t.o.m. 0402:  195

Källa: Arbetsmiljöverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer