Ella och Hanna hyllas för sin insats. Foto: SVT

Ella och Hanna räddade pappans liv

Uppdaterad
Publicerad

När Henrik Byström från Kil föll ihop hemma i sovrummet ringde hans döttrar snabbt 112. Det kan ha räddat hans liv.

Det var en kväll för två månader sedan som Henrik Byström var  hemma med sina döttrar Hanna, 9 och Ella, 7, medan mamma Annica jobbade natt. Plötsligt drabbades han av stroke – den andra på sex år.

– Pappa trillade ner i golvet, berättar Ella Byström, innan hon skär upp en bit av tårtan landstinget bjuder familjen på.

Döttrarna hjälpte Henrik upp i sängen och ringde mamma Annica. Då trodde familjen inte att det var någon fara, men lite senare föll Henrik in i nattduksbordet och och fick kramper.

– Då ringde de mig och gallskrek. När jag försökte ringa tillbaka var det bara upptaget hela tiden och det berodde på att Hanna hade ringt 112.

Ambulansen kunde därför snabbt vara på plats hos familjen och Henrik fick vård.

Hur visste ni att ni skulle ringa 112?

– För mamma har sagt det jättemånga gånger och jag visste att man skulle ringa 112, berättar Hanna.

Samtalet kan ha räddat Henriks liv

Henrik och Annica är övertygade om att ifall döttrarna inte hade agerat så snabbt och ringt 112 kanske inte Henrik skulle ha levt i dag. Tiden är helt avgörande när det kommer till stroke.

– Det betyder jättemycket, tiden är helt avgörande för vilka bestående besvär man kan få om man får en stroke. Det är två miljoner hjärnceller som går åt varje minut, säger Marita Toreheim Kase, verksamhetschef neurologi och rehabilitering på Centralsjukhuset i Karlstad.

Landstinget vill förutom att uppmärksamma Hannas och Ellas rådiga ingripande, även öka medvetenheten kring stroke och hur man ser att någon har drabbats. Ett sätt att kontrollera om någon drabbats av stroke är det så  kallade AKUT-testet.

– Det är väldigt enkla medel för att kunna se om någon har drabbats av stroke. Man kan tänka ”AKUT”, där A står för ansikte, K för kropp, U för uttal och T för tid. Då kan man be den anhörige att grimasera eller röra sina armar, uttala något och sedan ringer man, säger Marita Toreheim Kase. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.