Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elsa Schymberg visar upp majblomman som hon har designat. Hör henne berätta om processen och känslan att vinna uttagningstävlingen. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Elsa, 12, från Karlstad designade årets majblomma

Uppdaterad
Publicerad

Det är snart majblomme-säsong. I dag presenterades årets version och hon som designat den heter Elsa Schymberg, 12, och kommer från Karlstad. Hon har döpt årets majblomma till ”Fred på jorden”.

– Jag tog blå som betyder vatten och grönt som betyder gräs och det gula är för katastroferna, då tänker jag just nu mest på Ukraina där kriget är.

Elsa Schymberg och hennes klasskompisar fick designa majblommor i klassrummet på skolan. Var och en fick skicka in sitt bidrag men det var Elsas ljusblåa blomma som gick hela vägen och blev utsedd till 2023:s majblomma.

– Det är ju coolt, säger Elsa och ser nöjd ut.

Fritidsintresse

Utanför skolan lägger hon flera kvällar i veckan åt att träna konståkning. Och för Elsa känns tanken på att hon bidrar till att andra ungdomar kan ha råd att ha ett fritidsintresse, bra. Hos majblomman kan familjer, som inte får vardagsekonomin att gå ihop söka ekonomiskt stöd för barns behov, till exempel för att möjliggöra ett fritidsintresse.

– Ja, det känns bra att få hjälpa andra att få vara med i någon sport och göra det de gillar, säger hon

I klippet berättar Elsa om tankarna bakom designen av årets majblomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.