Emily Tepe skriver egen musik och har gett ut flera album under artistnamnet IVA.

Emily Tepe är årets SvenskAmerikan

Uppdaterad
Publicerad

Årets SvenskAmerikan 2015 presenterades idag på Svenska Migrationscentret i Karlstad. Det är sångerskan Emily Tepe från Wilmington, Delaware, som vunnit utmärkelsen, med den ovanliga inriktningen att hon både sjunger opera och popmusik.

Emily Tepes förfäder Peter Larsson Cock och Margaret Lom emigrerade redan i mitten av 1600-talet till Amerika, och reste då med det legenariska skeppet Calmare Nyckel. Paret var det första som ingick äktenskap i kololnin Nya Sverige.

Lärde sig svenska

Emily Tape är mån att vårda sitt svenska påbrå och lärde sig prata svenska när hon under några år studerade musik i Sverige. Hon har också haft en roll i Sven-David Sandströms opera Beseba när den uppfördes på Kungliga Operan i Stockholm 2008.

Egenskriven musik

Men trots den stora satsningen på opera tycker hon bäst om att sjunga pop, och det är där hon nu lägger sitt fokus. Hon skriver egen musik och har gett ut flera album under artistnamnet IVA.

Tar emot utmärkelse i Filipstad

Årets svenskamerikan utses av den svenskamerikanska kulturorganisationen Vasa Orden. Emily Tepe får ta emot utmärkelsen på Sverige-Amerikadagen i Filipstad nu på lördag, bland annat för sitt engagemang för svenska traditioner i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer