Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Raza berätta om jobbet som influencer i klippet. Foto: SVT

En av Sveriges största influencers finns på Kronoparken

Publicerad

Med nästan 360 000 följare på Instagram kan influencern Raza Hawre på Kronoparken i Karlstad leva på sina sociala medier.
Följarna finns framförallt i USA och Dubai, men också i Sverige och Razas hemland Kurdistan. I hennes flöde är det hår och smink som gäller.

Makeup-artisten och stylisten Raza Hawre startade sitt Instagramkonto för fem år. Där postade hon videos och bilder av olika håruppsättningar ett par gånger i veckan. Nu har det blivit så stort att hon kan leva på det.

– Olika företag tar kontakt med mig för att jag mot en ersättning ska göra reklam för deras produkt. Men jag gör det bara om jag själv gillar produkten, säger Raza Hawre.

Följare i hela världen

Efter ett tag gav hon också sminktips och nu har hon har följare i hela världen. Trots det har hon fortfarande många drömmar för framtiden.

– Ja, jag vill så mycket. Jag vill hjälpa människor... Jag sökte in till socionomutbildningen på universitetet, men tackade nej för att jag börjat jobba med sociala medier, men jag vill hjälpa unga speciellt om mobbning, om sociala medier och om hur det är att leva som social influencer, säger Raza Hawre.

Vad gör en influencer?

Visa
  • En framgångsrik influencer har ofta flera olika konton på sociala medier t ex Instagram, YouTube, Snapchat och Facebook.
  • Många har också en blogg där hon/han inspirerar och motiverar läsare på olika sätt.
  • Allt fler företag som vill skapa en närmare relation till sin målgrupp söker upp influencers som fungerar som ”ambassadörer” på nätet.
  • De flesta influencers får betalt utifrån den trafik man lyckas dra till sin blogg eller social konto.
  • Många influencers har en räckvidd på flera hundratusen följare, vilket kan jämföras med en tidning, men de kan på ett mer effektivt sätt – genom sitt sätt att inspirera – nå företagets målgrupp än vad som normalt lyckas via traditionell reklam.

Källa: Beatly

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer