Drömsekvenser gav bilder

Publicerad

Har gjort tecknad version av Selma Lagerlöfs En Herrgårdssägen.

Marcus Ivarsson från Sunne har fått stor uppmärksamhet för sin tecknade version av Selma Lagerlöfs En Herrgårdssägen på bokmässorna i höst. Och snart ska han få Rotarys kulturpris hemma i barndomens Sunne.

Selma Lagerlöfs kortroman eller långnovell En herrgårdssägen är som en stumfilm. Även när Marcus Ivarsson gör den till tecknad serie.

– En herrgårdssägen fungerade perfekt som serie. Den har lagom längd och är direkt berättad, vilket gör det enkelt för mig. Sedan är det berättelsens kärna om uppoffrande kärlek och skapande och inte minst drömsekvenserna gav mig många bilder i huvudet, säger Marcus.

Nu sitter han i sin ateljé i Västerås med nästa projekt och det blir ännu hemskare.

Om Selma Lagerlöf kan skriva kusliga berättelser, så är den amerikanske författaren H.P.Lovecraft hemsk, grotesk och svår att somna efter. Projektet efter En Herrgårdssägen heter Råttorna i muren och ska ingå i en antologi till våren.

Marcus döljer inte sina inspiratörer, inte minst tecknare som Hans Arnold och den ryske sagoberättaren Bilibin. Andra källor till inspiration är Mayakulturens formvärld och den där klassiska skräcken för det tomma rummet.

 -Ytorna ska fyllas, jag är ingen minimalist, säger Marcus Ivarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer