I anslutning till Hells Angels lokaler på Sjöstad i Karlstad hittades den 48-årige mannen död i slutet av november 2017. Foto: SVT

Yrkar 16 års fängelse för HA-mord

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Stefan Wessberg yrkar att de båda misstänkta för HA-mordet döms till fängelse i 16 år.

– Allt tyder på en välplanerad och förberedd aktion, säger han.

Idag avslutades rättegången mot de två män, 33 och 34 år gamla, som är misstänkta för mordet på en 48-årig Hells Angels-medlem. På förmiddagen höll åklagarna, Stefan Wessberg och Barbro Brännlund, ett slutanförande och menade att inga andra gärningsmän eller motiv kan vara tänkbara än det som lagts fram i åtalet.

Mordet på den 48-årige HA-medlemmen var enligt åklagaren utan tvekan planerat och straffet bör vara minst 16 år för båda två.

Hells Angels-mordet i Karlstad

– Allt tyder på en väl planerad och förberedd aktion och det som sker är en ren avrättning, sa Stefan Wessberg till tingsrätten vid sitt slutanförande.

Vittnen hade avgörande betydelse

Åklagaren inledde sitt slutanförande med att konstatera att det aldrig blivit någon mordutredning utan de två vittnen som slog larm till polisen på mordkvällen. Han syftar på en man och en kvinna som hörde skrik och såg hur en kropp släpades i fötterna in i buskagen vid HA-huset. Stefan Wessberg är övertygad om att gärningsmännen planerade att köra iväg med mordoffret i den bil som stod parkerad vid kroppen för att dumpa honom på en redan förutbestämd plats. Nu avbröts de istället av polisen.

– Om de inte slagit larm hade vi aldrig hittat någon kropp. Det hade aldrig blivit något mordmål utan ett fall med en försvunnen person.

Försvarsadvokaterna dömer ut bevisen

Polis och åklagare har inte utrett alla spår och tänkbara motiv utan snöat in på ett enda spår från början. Den kritiken framförde försvarsadvokaterna i sina slutanföranden på måndagseftermiddagen.

– Det finns två saker som helt utesluter att min huvudman är inblandad. Det ena är hans skador på benen som han fått efter två allvarliga MC-olyckor. Det andra är tiden, sade 34-åringens försvarsadvokat Per Eriksson under rättegångens avslutande anförande. Han förklarar sedan att hans huvudman var hemma vid tiden för mordet och att inget bevisar att han lämnade hemmet förrän flera timmar senare på kvällen.

– Det finns varken, blod, DNA eller fingeravtryck som binder min huvudman, en colaflaska med hans DNA binder honom inte till ett mord, sa Lennert Levferström som försvarar 33-åringen.

När det gäller kritiken mot utredningen anser åklagaren att man visst har utrett det som man fanns anledning att utreda.

– Försvaret har ju lite löst framfört olika teorier, det är missbrukare och det är föredettingar till hans nya flickvän och så vidare och ingen av dem ligger i närheten till att vara misstänkta tycker jag, säger Stefan Wessberg.

Beslut om de misstänkta hålls kvar dröjer

Först på tisdagen beslutar rätten om de två misstänkta ska hållas kvar i häktet eller släppas på fri fot i väntan på domen som meddelas den 26 juni.  

Försvararna har avböjt att kommentera målet innan rättens besked. De begärde idag att deras huvudmän ska släppas på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hells Angels-mordet i Karlstad

Mer i ämnet