Bildtext: Jesper Johansson (MP), Mattias Joelsson (KD, Kenth Carlsson (KD) och Erik Nilsson (KD)  vid busskuren där de presenterade Värmlandssamverkans ambition att se över kollektivtrafiken mellan Karlstad och Hammarö. Foto: SVT

Busspendling från torg till torg

Publicerad

Hammarös snabba befolkningstillväxt gör nu att den borgerligt dominerade Värmlandssamverkan vill att Region Värmland utreder kollektivtrafiksituationen i Hammarö och Karlstad.

Värmlandssamverkan, som består av M, C, SiV, KD, L och MP, presenterade sina ambitioner under en presskonferens i en busskur i den nya stadsdelen vid Tullholmsviken i Karlstad i dag. De konstaterar att 69 procent av Hammarös arbetstagare pendlar till jobbet på annan ort, främst då Karlstad, och att kollektivtrafiken behöver ses över.

– Jag tror det är viktigt att vi löpande ser över de möjligheter vi har i vår samlade kollektivtrafikorganisation, säger Jesper Johansson (MP).

Värmlandssamverkan vill nu att kollektivtrafiknämnden i Region Värmland, som nu har både Karlstadsbuss och Värmlandstrafik som integrerade delar i sin verksamhet, ger regiondirektören i uppdrag att utreda hur Karlstads tätortstrafik kan utvidgas till Hammarö och andra lämpliga områden samt presentera förslag på hur den trafiken kan angöra Stora torget i Karlstad.

– Det här har varit på tal tidigare i båda dessa kommunerna och det finns ett starkt önskemål hos de politiska ledningarna i kommunerna att vi tittar på detta.

Vad skulle en förändring i linje med detta betyda för invånarna i de båda kommunerna?

– Det ska utredningen visa. Men en av delarna är att som Hammaröbo kan man åka direkt till Stora torget i Karlstad och byta till stadsbuss där, en annan är att vi kan få stadstrafik i den nya stadsdelen mellan Tullholmsviken och Inre hamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.