Mirhossein Shirazad är en av de som kom som ungdomar till Säffle från Afghanistan 2015. Foto: SVT

Ett tiotal flyktingar i Säffle gick fel utbildning – riskerar utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal afghanska flyktingar som bor och studerar i Säffle enligt den så kallade flyktinglagen riskerar nu att utvisas. Migrationsverket anser att den vuxenutbildning som de går inte motsvarar gymnasiala studier.

I samband med den stora flyktingvågen 2015 kom bland andra Mirhossein Shirazad till Säffle. Han hade 15 år gammal flytt från Afghanistan. Först utvisades, men sedan räddades han av gymnasielagen.

Utbildningen var inte godkänd

Kommunen gjorde en studieplan och efter att först ha gått på gymnasieskolans introduktionsprogram hamnade han på vuxenutbildningen.

Vuxenutbildningen motsvarar dock inte gymnasiestudier, anser Migrationsverket.

– Jag har fått hjälp av en lärare att skriva en överklagan, men sedan tycker skolan inte att man kan göra mer, berättar Mirhossein.

Lyssna mer på Mirhossein i inslaget.

Skulle öka chanserna för att få jobb

Kommunen anser att man följt gymnasielagen och haft ungdomarnas bästa i fokus när man planerat deras studier – att gå yrkesvuxenutbildningen skulle egentligen öka deras chanser att få jobb efter studierna.

– Jag tycker det är svårt, man bara tänker på vad som ska hända. Jag har ingen framtid i Afghanistan. Där känner jag ingen. Jag har ändå bott fem år i Sverige.

Migrationsverket säger i en kommentar till SVT Nyheter Värmland att Mirhossein nu fått avslag också hos Migrationsdomstolen och att skälet är att han inte nått gymnasienivå i sina studier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.