EU-pengar renar Kyrkviken

Publicerad

Arvika har inte bara problem med risk för översvämningar utan också med kvaliteten på vattnet i Kyrkviken,

men nu ska vattnet bli renare med hjälp av nya konstgjorda flytande öar.

Arvika är en stad med stor översvämningsrisk och problem med vattenkvalitén i Kyrkviken. Det är problem, som Arvika delar med många europeiska småstäder.

Lokala experter från mindre städer i sex nordeuropeiska länder möts i Arvika för att prata om vattenkvalité och risken för översvämningar. Det här är ett EU-projektet, som heter Catch och här i Arvika ska resultatet bli synligt redan till våren.

– Vid Kattvikens utlopp anlägger vi flytande våtmarker, säger Josefin Andersson, projektledare för Arvika kommun.

– Det blir öar med vattenväxter, som planteras i ett flytande element.

Sedimentera på ett kontrollerat sätt

Skärmväggens täta rotsystem tar upp lösta näringsämnen, som kväve och får fosfor att sedimentera på ett kontrollerat sätt så att det sedan lätt kan avlägnas utan att komma ut i Kyrkviken.

Skärmväggar och flytande våtmarker ska bli som ett slags filter för hindra Kyrkviken från att växa igen och dessutom minska algblomningen. Och erfarenheterna delas med projektets olika städer.

– Små städer har inte alltid tillgång till rätt expertis, men genom det här europeiska projektet arbetar vi tillsammans och lär av varandra, säger Susan Lijzenga, som arbetar på Nederländernas vattenmyndighet och leder Catchprojektet.

Växer ihop med Stadsparken

I Arvika kommer åtgärderna för att förbättra vattnet i Kattviken att växa ihop med Stadsparken.

– Tanken är ju att det här ska bli som ett komplement till parkmiljön med vackra flytande växter, säger Josefin Andersson som är projektledare inom Arvika kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.