Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Nelson Fonseca från ESA och Lukas Nyström från Satcube AB berätta om tekniken som utvecklas i projektet, och var de nya bredbandsterminalerna är tänkta att komma till användning. Foto: Dahlia Poignant Khafagi/SVT

Europeiska rymdstyrelsen samarbetar med företag i Karlstad

Publicerad

Företaget Satcube, med produktion i Karlstad, hade i dagarna besök av Europiska rymdstyrelsen ESA.

Anledningen är ett samarbete med ESA och Kungliga tekniska högskolan, som syftar till att utveckla satellittekniken i bredbandsterminaler. 

I klippet: Satcubes tekniska chef Lukas Nyström och Nelson Fonseca från ESA berättar om tekniken som utvecklas projektet, och var de nya bredbandsterminalerna är tänkta att komma till användning.

ESA finansierar projektet.

 – Vi hjälper europeiska företag att ta fram produkter och koncept som kan möjliggöra för nya marknader och arbetstillfällen, säger Nelson Fonseca, antenningenjör på Europeiska rymdstyrelsen.

Satcubes nuvarande bredbandsterminaler kopplar upp sig mot geostationära satelliter, som håller en fast position i förhållande till jorden.

Men genom detta projekt utvecklas en terminal som ska kunna koppla upp sig mot andra satelliter.

– Det handlar om en möjliggörande teknik, säger Nelson Fonseca.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer