Foto: SVT

Eva bytte mjölkkor mot hönor

Uppdaterad
Publicerad

Påsken är äggen, kycklingarna och hönsens högtid, men för Eva Liedberg i Skruvstad i Grums är fjäderfän en stor del av livet året runt. Hon älskar höns och för henne är de både en hobby och levebröd.

Efter 20 år som mjölkbonde bytte Eva Liedberg korna mot fjäderfän. 230 hönor av 30-talet olika raser och färger bor nu på gården tillsammans med ett gäng ankor, gäss och kalkoner och några fyrbenta vänner.

– Det är ju härligt, vilket liv man lever, helt underbart, säger Eva Liedberg.

Livet som hönsmamma?

– Det är jättebra! Kan rekommenderas.

TV: Se hela intervjun med Eva här

Gårdens yngsta kläcks framför kameran

Eva visar gårdens allra yngsta små vänner, alldeles nykläckta kycklingar. Medan vi pratar börjar det röra sig i det ena ägget efter det andra och fler små nya liv kravlar sig ur sina äggskal. Först ligger de stilla och piper med glesa blöta fjädrar mot den nakna rosa huden, men redan efter en liten stund har fjädrarna torkat och små gula dunbollarna klättrar runt och piper i kör. Just den här biten, att få se hur ägg blir till nya liv är en av anledningarna till att Eva Liedberg aldrig slutar faschineras av sina djur och sitt jobb.

– Det är väldigt roligt och inspirerande och mer socialt än tidigare. Jag träffar så mycket mer människor nu.

Eva Liedberg njuter av livet som hönsmamma Foto: SVT

På annandag påsk blir det fjäderfämarknad på Evas gård, en dag då avelsägg, hönor, kalkoner, ankor och gäss byter ägare. Dagen är också ett mått på hur stort intresset är för höns.

– Det känns som att det bara ökar och ökar.

Hur kommer det sig tror du?

– Det är ett väldigt sällskap att ha höns och de är skapligt lättskötta. Och framför allt tror jag många uppskattar att få sina egna ägg.

Läs mer: Allt fler håller med höns

En viktig del av Eva Liedbergs intresse handlar om att bevara gamla hönsraser, något hon hoppas fler ska intressera sig för. Att livet som mjölkbonde är tufft idag har många vittnat om, men hur går det då att försörja sig på höns?

– Jag tycker att det går riktigt bra faktiskt, så det är bara att köra på. Kanske blir det några fler raser, jag vet inte än, kanske, säger Eva Liedberg med ett brett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.