Mer än bara boklån på Kronoparkens bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Kronoparkens och Vålbergs bibliotek har sen ett par veckor tillbaka haft satsningen Hållbara lån igång. Det innebär att folk numer kan låna saker av biblioteken, inte bara böcker.
– Man tröttnar ofta på leksaker så det är bra att man kan lämna tillbaka och låna igen om man vill, säger Erika Gärestam, låntagare.

Hennes barn Evin tycker mycket om musik och att spela instrument så de har lånat musikkassen som finns med i skåpet med saker att låna på Kronoparkens bibliotek.

– Jag tror vi gick hit redan första dagen. Musikinstrument är så dyrt så det är bra att man kan komma och testa innan man köper, säger Erica Gärestam.

Andra saker som finns att låna är spel, instrument, en diskokula och ett tapetserarbord.

Lån istället för köp

Eva-Lena Eriksson är biblioteksassitent och menar att satsningen är till för att dels göra en insats för miljön, att folk inte ska behöva köpa så mycket grejer, dels ekonomiskt.

– De som behöver vända på slantarna ska kunna komma hit och låna grejer istället för att köpa, säger hon.

Hon hoppas att satsningen ska bära frukt och att folk ska få upp ögonen för nyttan med att kunna dela saker med andra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.