Andreas Stjärnhem: ”Därför sprids rykten på sociala medier” Foto: SVT/Skärmdump

Experten om näthatet som blir allt starkare och sprids snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en kvinna hittats död i en lägenhet i Skoghall förra helgen hängdes både den döda kvinnan och den man som misstänktes ha dödat henne ut i sociala medier och på nätforum. Och det har blivit allt vanligare att rykten och hat sprids på nätet redan innan det är klarlagt vad som egentligen skett.

Det var natten mot förra söndagen som en ung man greps och anhölls misstänkt för att ha mördat en kvinna på Skoghall.

Bara timmar efter gripandet började hat, rykten och ingående uppgifter om de bådas privatliv spridas i olika digitala miljöer.

– I sanningens namn så är det så att hjärnan är en fantastisk konstruktion och den är gjord för vissa saker. När det kommer till sociala medier och digitala tjänster så triggar de saker som en gång var viktiga för överlevnad. Det är att se faror, berätta om dem för varandra och få respons på det. Det har varit viktigt evolutionärt men kan bli fel när det tar sig ut på nätet, säger Andreas Stjärnhem som är expert på sociala medier på den digitala innovationsbyrån Sticky beat.

Misstänkt släppt

Några dagar senare släpptes den mordmisstänkte unge mannen. Det fanns inte längre några misstankar om att brott hade begåtts.

Men på nätet lever hatet, anklagelserna och de integritetskänsliga uppgifterna vidare. Och det har blivit allt vanligare att folk döms på förhand på nätet innan det ens är klarlagt vad som skett.

– Det ena ger det andra och det här har eskalerat. Det börjar med att någon tycker sig ha sett något och delar det i sin grupp, eller sin klan, och får respons. Det delas vidare och ganska snabbt blir det som förr enbart var ett rykte till sanning. Det är en stor risk, så klart, säger Andreas Stjärnhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.