Foto: SVT

Expolitiker kan tvingas riva svartbygge

Uppdaterad
Publicerad

Den dåvarande socialdemokratiska politikern Ann-Sofie Ronacher byggde utan bygglov vid sjön Upplunden i Hagfors. Kommunen beviljade dispens i efterhand men nu har Länsstyrelsen upphävt dispensen.

Tidingen NWT var först att rapportera om att Länsstyrelsen har rivit upp Hagfors kommuns beslut att bevilja Ann-Sofie Ronacher bygglov i efterhand samt dispens från strandskyddsbestämmelserna för hennes svartbygge vid sjön Upplunden.

Beslutet motiveras med att kraven för dispens inte är uppfyllda och Länsstyrelsen skriver:

”Även om en strandskyddsdispens i ett enskilt fall inte synes vara till större skada för strandskyddsintressena kan dispenser på lång sikt leda till att strandskyddet urholkas.”

Länsstyrelsens beslut innebär att expolitikern måste riva byggnaderna om inte beslutet överklagas och ändras i mark- och miljödomstolen.

Det var NWT som avslöjade svartbygget. Fyra dagar efter avslöjandet avgick Ann-Sofie Ronacher från alla sina politiska uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer