Foto: TT

Extraersättning ska rädda sommarvården

Uppdaterad
Publicerad

I år hade landstinget i Värmland ambitionen att slippa betala ut extra ersättningar till sin personal för att klara bemanningen under semesterperioden. Men så blir det inte. De som är beredda att flytta sin semester till hösten kan få 10 000 kronor extra per vecka.

– Vi har gått genom läget och sett att vi har särskilda utmaningar och därför har vi släppt på sommarersättningar specifikt där, säger landstingets hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg.

Kan flytta två veckor

De som väljer att flytta sin semester kan som mest flytta två veckors semester och därmed få 20 000 kronor extra för det. Men landstingets sommarersättningar utgörs inte bara av möjligheten att flytta semesterveckor. Vissa grupper kan i stället kvittera ut en extra timpenning.

– Inom ambulansen, slutenvårdspsykiatrin och akutmottagningen på Centralsjukhuset erbjuder vi 100 kronor extra per timme vid extra pass, 

Men ni har ju haft problem med att olika extraersättningar skapat motsättningen mellan olika personalgrupper och också jämnat ut efter det. Riskerar inte det här att skapa nya motsättningar?

– Så kan det säkert vara. Vi sliter hela tiden med att skapa någon form av rättvisa, vilken kan vara rätt svårfångad. Den här gången så har verksamhetscheferna sagt okej till de här lösningarna. Det här är inget beslut som fattats uppe i landstingsledningen utan vi har fattat det gemensamt i chefsegenskaper utifrån tydliga förutsättningar, säger Tobias Kjellberg.

– Vi har rätt att beordra arbete men vi väljer hellre frivillighet, säger landstingets hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg beslutet om att erbjuda extra ersättning till dem som väljer att jobba några extra veckor under semesterperioden. Foto: SVT/TT

Färre stängda vårdplatser

Hälso- och sjukvårdschefen uppger att landstinget kommer att hålla färre vårdplatser stängda i sommar jämfört med tidigare år. Men även om sommarplaneringen är gjord finns inga garantier för att satsningarna på sommarersättningar kommer att ge resultat fullt ut.

– Vi baserar det här på erfarenhet. Det är klart att det här är en samhällsviktig verksamhet där vi har rätt att beordra arbete men vi väljer hellre frivillighet, vi vill vara både en attraktiv arbetsgivare och en bra vårdgivare, och då har vi valt att på några ställen erbjuda extra ersättningar, säger Tobias Kjellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.