Sandbankarna syns tydligt i Klarälvens delta i Karlstad. Foto: SVT

Extremt lågt vatten i Vänern och Klarälven

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad har pekats ut som en av Sveriges mest sårbara städer för översvämningar. Nu står istället både Vänern och Klarälven långt under det normala.

I Klarälven har vattennivån inte varit så låg på mer än 60 år.

Sommarens värme och torka har gått hårt åt Sveriges största insjö. Vattennivån i Vänern ligger en halvmeter under det normala.

I Klarälven är läget ännu mer extremt. Vattennivån har inte varit så låg sedan 1956.

Klimatkrisen

Britt-Louise Norring är en av de Karlstadbor som sett vattnet sjunka.

– Ja man blir ju ledsen. Man undrar ju vart vattnet tagit vägen och vad det beror på?

Maken Ronny skakar på huvudet.

– Det är tragiskt att det ska behöva bli så här, men sommaren har ju varit så varm och lång. Då blir det inget vatten.

Problem för sjöfarten

I Vänern ligger vattenståndet en halvmeter under det normala för årstiden.

Sjöfartsverket tvingas nu införa nya restriktioner för sjöfarten. För andra gången på kort tid sänks gränsen för hur djupt lastfartygen får gå – en sänkning som motsvarar 150 ton mindre last per båt.

– Det blir problem dels för redarna som ska ha sina intäkter, men också för industrin som behöver råvaror i tid. Förseningar och fördröjningar kan få följdverkningar i produktionen, säger Göran Lidström, vd för Vänerhamn.

Nya översvämningsskydd

Karlstad har pekats ut som en Sveriges mest sårbara städer för översvämningar i ett framtida klimat. Kommunen har nyligen färdigställt översvämningsskydd, bland annat vid Pråmkanalen där dammluckor ska skydda mot vattnet.

Men chefen för Tekniska förvaltningen, Per Anders Bergman, menar att dagens torka bara är en annan sida av samma mynt.

– Klimatförändringarna kommer att slå olika olika år. Generellt sett kommer det att bli varmare. Ibland blir det varmare och blött och ibland varmare och torrt, men vi kan inte förutse vilket år som kommer att vara vilket.

Oro för framtiden

I centrala Karlstad står Sabina Ostermark och samtalar med en bekant intill den stora sandbanken vid teatern. Hon är orolig för det hon ser.

– Jag är inte jättekunnig, men så mycket begriper jag ju att det är vatten som har försvunnit på grund av torkan. Det känns inte helt bra klimatmässigt så jag är orolig för framtiden!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet