Foto: TT

Få extratjänster till nyanlända i länet

Publicerad

Satsningen på att få ut nyanlända i arbete genom så kallade extratjänster har hittills inte blivit någon succé.

Bara i sex av länets 16 kommuner arbetar nyanlända på så kallade extratjänster. Sammanlagt handlar det om 17 personer i hela länet.

– Det är som det ser ut så här långt. Men det kommer fler extratjänster, säger Hans Jildesten (S), kommunalråd i Storfors.

Regeringen har storsatsat på extratjänsterna i ett försök att hjälpa nyanlända ut på arbetsmarknaden. Men trots att staten står för lönen visar ny statistik som SVT sammanställt att mer än hälften av kommunerna, 154 av 290, inte fått fram en enda extratjänst till nyanlända i den så kallade etableringsfasen.

– Anledningen till att det gått lite trögt hittills är att vi vill göra det ordentligt, det ska bli rätt och riktigt, säger Hans Jildesten.

”Förstås inte så bra”

Han säger att fyra personer ska ut på extratjänster direkt efter sommaren och ytterligare tre är på gång.

Extratjänsterna handlar om sysselsättning inom till exempel vård, omsorg och skola.

LÄS MER: Finansministern kräver fler extratjänster

Inte heller i Karlstad har några av de nyanlända, som ska omfatta personer som fått uppehållstillstånd tidigast två år tillbaka, fått extratjänster.

– Det är förstås inte så bra, men de som är i etableringsfasen är det arbetsförmedlingen som har ansvaret för, säger Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstad.

Lättare med andra långtidsarbetslösa

Något bättre ser det ut när det gäller extratjänster för andra långtidsarbetslösa.

– Vi har jobbat med att få ut människor till extratjänster för att de inte ska hamna i försörjningsstöd och vi har planer på mer, säger Per-Inge Lidén.

I Karlstad har 52 långtidsarbetslösa anställts för extratjänster.

Nyanlända i den s k etableringsfasen i extratjänster

Arvika: 1

Eda: 0

Filipstad: 5

Forshaga: 2

Grums: 0

Hagfors: 0

Hammarö: 0

Karlstad: 0

Kristinehamn: 0

Munkfors: 0

Säffle: 3

Torsby: 5

Årjäng: 1

Storfors: 0

Sunne och Kil har inte svarat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.