Foto: SVT

Få mängdbrott klaras upp

Uppdaterad
Publicerad

Bara en sjättedel av de mängdbrott, som till exempel inbrott, skadegörelse och stölder, klaras upp inom polisområde Bergslagen. Orsaken är att de är svårutredda och att den typen av brott prioriteras ner till förmån för grövre brott.

När förundersökningsledare Christoffer Rosenhall öppnar sin dator på måndagsmorgnarna är listan över nya mängdbrott som anmälts lång.

– Vi har i snitt ett 40-tal nya ärenden varje måndag, så vi har en del att göra, säger han.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Högre procent utredda brott i länet

I dagsläget ligger ungefär 1 900 anmälda mängdbrott som väntar på utredningen eller håller på att utredas i det som kallas lokalpolisområde Karlstad. Men långt ifrån alla kommer att klaras upp. Under det första halvåret 2016 lades hälften av alla mängdbrott som anmäldes inom polisområde Bergslagen, dit Värmland hör, ner. Bara 17 % klarades upp.

– Man kanske måste lägga ner eftersom man inte vet vem gärningsmannen är. Vissa av ärendena kanske inte ens visar sig vara brott. Vi kommer aldrig att nå 100 % i uppklarning, men jag tycker inte att siffran i sig säger så mycket, menar förundersökningsledare Christoffer Rosenhall.

Men trots det så har polisområde Bergslagen en högre uppklarningsprocent än riket som helhet, där den siffran är 14 %. Bara polisområde Mitt och Nord har en högre uppklarningsprocent.

Därför läggs utredningarna ner

Orsakerna till att en utredning läggs ner kan vara många. Christoffer Rosenhall förklarar att det kan vara svårt att knyta en gärningsman till brotten.

– Det krävs nästan att man griper någon på bar gärning, säger han.

Vissa mängdbrott läggs också ner på grund av att gärningspersonen är misstänkt för grövre brott och det är något som Christoffer Rosenhall menar att allmänheten har svårt att förstå.

– Man tycker att det är för jävligt att vi lägger ner ärenden och att det drabbar allmänheten, men samtidigt måste man förstå vad det genererar i slutändan. Vi kan inte sitta och utreda alla brott, då skulle vi behöva ha en väldigt mycket högre budget och pengar skulle behöva tas någon annanstans ifrån. Det är svårt att förklara för allmänheten, men det är det rättssystemet vi har.

MÄNGDBROTT I POLISOMRÅDE BERGSLAGEN JAN-JUN 2016

Antal: 46 155 st

Personuppklarade: 7 625 st

Direktavskrivna brott: 23 071 st

Utredda brott: 23 084 st

Handlagda brott per 100 invånare: 5,4 st

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet