Louise Eriksson är ordförande i Lärarförbundet i Filipstad

Facken kräver snabba åtgärder på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Idag möttes huvudskyddsombuden vid Lärarförbundet och Kommunal i Filipstad och barn- och utbildningsnämndens ordförande, för att diskutera situationen på den nyöppnade förskolan Lyckebo. Bristerna anses vara allvarliga och en begäran på åtgärder har skickats till ansvariga politiker.

– Vi vill att beslut om åtgärder ska ske om tio dagar från och med dagens datum. Annars skickar vi skrivelsen vidare till Arbetsmiljöverket, om vi inte får svar som är bra för verksamheten, säger Louise Eriksson, ordförande i Lärarföbundet i Filipstad.

Tidsplan begärd för färdigställande

De fackliga representanterna begär en tidsplan för färdigställande av Lyckebo från kommunen, där det ska framgå när bristerna ska åtgärdas. Det gäller toaletter för vuxna och barn, höj- och sänkbart skötbord på samma våningsplan, en egen entrédörr på samma våningsplan, staket och egen gård. Man vill också ha svar på fuktmätning i lokalerna som föräldrarna efterfrågat.

Filipstadsförskola

– Det gäller inomhusluft och om det finns fukt i ytterväggar. Det har tidigare varit problem med fukt i källaren, säger Louise Eriksson.

Osäkert när bristerna åtgärdas

När bristerna kan vara åtgärdade är ännu osäkert.

– Teknikutskottet ska ha ett sammanträde den sjätte februari men vi hoppas att de väljer att ha ett sammanträde mycket tidigare, så de kan dra igång med arbetet. Det behövs göra någonting, säger Louise Eriksson.

Imorgon tisdag besöker kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör förskolan och senare under veckan kommer räddningstjänsten göra en kontroll av brandskyddet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filipstadsförskola

Mer i ämnet