Anders Dahlén fick lämna sitt jobb med full betalning i 24 månader. Foto: SVT

Fackkritik mot kommundirektörens miljonavtal

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik från facket, Kommunal, mot det avtal som Kristinehamns kommun slöt med förre kommundirektören.

– Synd att inte de pengarna finns kvar. Då hade vi kanske sluppit att spara in på friskvårdsbidraget och att införa delade turer. Det hade inte räckt till allt, men till något kanske, säger Katarina Wernersson, som är fackligt ombud för Kommunal och som själv jobbar inom omsorgen i Kristinehamn.

Kommunen har sparkrav på cirka 90 miljoner och betalar samtidigt på förre kommundirektörens avgångsvederlag.

I går kunde vi berätta att revisorerna granskar kommunens avtal med förre kommundirektören Anders Dahlén, som fick lämna sitt jobb med full betalning i 24 månader. En kostnad på närmare 2,2 miljoner kronor plus sociala avgifter.

– Det var en förhandling som ledde fram till att det blev så här, säger Marie Oudin (M), kommunalråd i Kristinehamn.

Men enligt hans anställningsavtal kan ni säga upp honom med tolv månaders uppsägningstid, hur tänkte ni?

– Vi sa inte upp honom utan det var en överenskommelse mellan honom och oss att vi skulle gå skilda vägar så då är det möjligt att göra så här.

”Sticker i ögonen på folk”

Också oppositionsrådet Bjarne Olsson är kritisk till hur den nya majoriteten hanterat frågan.

– Det är klart att sticker i ögonen på folk. Samtidigt som vi ska spara inom äldreomsorg och samtidigt som vi tog bort feriejobb för ungdomar och så vidare så lägger man jättemycket pengar på att ersätta någon som inte längre jobbar här.

Han är också kritisk till att det är fastställt att ingen samordning ska ske.

– Konstigt att teckna ett sådan avtal så en person kan ha två löner samtidigt. Det är fullt möjligt enligt det här avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.