Foto: SVT

”Fågelåke” räddade skadade berguven Lukas

Uppdaterad
Publicerad

Efter nära tre veckors rehab hos Åke ”Fågelåke” Jansson i Degerfors kan berguven Lukas åter flyga fritt över skog och mark. I går släpptes den ut på Kristinehamns golfbana där den hittades skadad i mitten av oktober.

– Det känns underbart trevligt! Det värmer i hjärtat på mig, säger fågelrehabiliteraren.

Historien tog sin början den 18 oktober, på Lukasdagen, när kommunjägaren Ola Virén i Kristinehamn fick ett samtal från polisen. Personal vid golfbanan hade sett den skadade berguven.

– Den kunde flyga lite lågt efter backen så den var ju lite medtagen, säger Ola Virén.

Ena vingen hängde

Han berättar att de fångade berguven, satte den i en bur och åkte till Degerfors där Åke ”Fågelåke” Jansson jobbar ideellt för Naturskyddsföreningen genom att ta hand om skadade vilda fåglar för att släppa ut dem igen när de tillfrisknat.

– Först var jag bekymrad för ena vingen hängde, men berguven var lugn och jag tänkte den skulle få vara i fred först i en vecka och glädjande nog åt den ganska bra med detsamma. Den slukade både möss och fläskfilé så det var ju en god början, berättar Åke ”Fågelåke” Jansson.

Släpptes ut i det fria

Efter en tid flyttades berguven till en större voljär där den fick pröva att flyga och i går eftermiddags släpptes Berguven Lukas ut i det fria. I videon ovan kan ni se hur det gick till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.