Fagerås station i skala 1:87. Foto: SVT

”Fagerås nästa” – modelltågen går som på räls i Kil

Uppdaterad
Publicerad

I biblioteket i Kil har föreningen Värmlandståg byggt upp en egen värld med stationer, resenärer som väntar, skog, broar och till och med kor, golfbana och får som stångas. På stationerna kan du även höra hur avgångarna ropas ut.

– Det är ett tiotal tåg som rullar här i dag, så mycket som får plats. Här kör vi mycket tåg, säger Dan Carlsson, Värmlandstågs ordförande.

Det är sjätte året som föreningen visar upp modelltåg, och en som står och tittar på Fagerås tågstation är Jan-Åke Karlsson.

– Den här modellen är fin, jag bor ju i Fagerås. Kul att se alla detaljer eftersom jag känner igen det.

Han bygger just nu själv en modelljärnväg hemma och det han tycker är roligast är att bygga landskap. Han berättar entusiastiskt hur en liten by börjar växa fram där hemma med kyrka, berg och broar.

– Jag har hållit på med det här i många år, men jag håller på med det i perioder. Sen kostar det ju även en del, säger Jan-Åke Karlsson.

Jan-Åke Karlsson Foto: SVT

Växande hobby

Föreningen Värmlandståg startade 1977 och har drygt 110 medlemmar. Föreningen växer hela tiden och man ser en uppåtgående trend.

– För oss har det gått uppåt, vi blir bara fler och fler, säger Dan Carlsson.

Han pekar glatt på tågen och berättar om de olika tågseten som åker runt.

– Det här tåget var det som var med i årets adventskalender och här är ett tåg som föreningen har i gamla slakthuset i Kil.

– Och jag har byggt ett tågsätt som är en kopia på det som Tågab kör mellan Falun och Göteborg, säger Per Nygren, som också berättar om den nya svarta tågvagnen han köpt som måste ”stripas” och fixas för att likna originalet.

Är det här en dyr hobby?

– Både ja och nej, ska du försöka få det verklighetstroget kan det bli hur dyrt som helst. Men det finns begagnat att få tag i, säger Per Nygren.

Barndomsminnen

Ett tåg som åker runt, ryker till och med från skorstenen och det slår gnistor när det ska bromsa. Dessutom gnisslar det när det ska stanna. Ägaren till tåget heter Peter Åberg och han intresse började för fyra år sedan.

– Det är fjärde året jag är med men det här är ju barndomsminnen. Man satt med ett tåg och såg det åka runt.

Men hur är det med de här tågen, går de i tid?

– Ja, här går alla i tid, säger Dan Carlsson skrattande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.