Ett sätt för att få bukt på problemet är jakt. Foto: SVT

Fåglar orsakar stora skador

Statens kostnader för skador orsakade av fåglar har gått om kostnaderna för de skador som orsakas av rovdjur i Värmland. Och nu drar länsstyrelsen i gång ett särskilt projekt för att förebygga skador orsakade av just fåglar.

Under 2016 betalade Länsstyrelsen i Värmland ut 417.000 kronor i viltskadeersättning till bönder som drabbats av betesskador från skyddade fågelarter.

Under samma period betalades 370.000 kronor ut för skador som orsakats av rovdjur. Det innebär att de skador som fåglarna orsakar på gröda nu kostar staten mer än samtliga skador orsakade av rovdjur.

– Det är till exempel trampskador och betesskador och de kan gå ganska hårt åt nysådda grödor. Det kan också vara så att de gillar dyrare grödor och då blir det ju extra dyrt. Men bara det att de trampar runt kan förorsaka ganska stor skada, säger Kari Langöyen som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Särskilt projekt ska förebygga

Svanar orsakar skador.

Skadorna orsakas av olika typer av gäss, svanar och tranor. Och för att minska de skador som fåglarna orsakar så kommer länsstyrelsen att satsa extra inom området i år. Då handlar det huvudsakligen om information till bönderna samt förebyggande åtgärder som att anlägga avledningsåkrar och diverse skrämselåtgärder. Men också om jakt.

– Ja, en del arter är det ju fritt fram att jaga som grågås och kanadagås. Men när det gäller svanar, tranor och fredade gåsarter så måste man ansöka om skyddsjakt och då handlar det om ett enskilt ärende och en enskild prövning som kräver lite mera jobb, säger Kari Langöyen.

”Det behövs mer jakt”

Men Kari Langöyen tycker inte att man ska nöja sig med jakt när problemen uppstår utan också jaga förebyggande.

– För att minska skadorna skulle det behövas mer planerad jakt, att man jagar där det behövs. Nu kanske man jagar där det passar en som jägare, där du har jakträtt och där man har bra kontakter med lantbrukare. Det finns ett arbete att göra för att få jakten att hänga ihop med skadebilden.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer