Skrotguld Foto: Staffan Löwstedt/TT

Fängelse för guldstölder på fruns jobb

Uppdaterad
Publicerad

En man dömdes idag av Värmlands tingsrätt för att under flera års tid ha stulit och sedan sålt vidare, guld för miljonbelopp från en guldsmedsaffär i Värmland. 

Stölderna ska enligt domen ha pågått mellan 2013 och 2017.  Mannen som nu är 46 år döms för grov stöld till två års fängelse. Han ska också betala ett skadestånd till guldsmedsfirman på drygt 1,3 miljoner kronor.

60-tal stölder

Guldet som stals och såldes var så kallat skrotguld som förvarades i guldsmedjan. Mannens dåvarande fru arbetade som guldsmed i butiken och det var på så sätt mannen fick åtkomst till guldet. Totalt omfattade åtalet ett 60-tal stölder utspridda under sex år.

Ägarna till guldsmedsaffären beskriver i domen att mannen var en flitig besökare i butiken, både under och efter arbetstid men eftersom hans fru arbetade där så tyckte de inte att det var något misstänkt.

Ex-frun arbetar inte längre kvar och har inte åtalats för något brott i samband med stölderna.

Inte sålt vidare

Stölderna upptäcktes genom att polisen i Växjö kontaktade ägarna till guldsmedsaffären. Polisen hade via inskriptioner i ringar sålda till en gulduppköpare kunnat spåra dem tillbaka till guldsmeden.

Eftersom ägarna inte själva sålt något guld vidare till den uppköparen, väcktes misstankar om interna stölder.

Två kvinnor, 39 och 34 år gamla, döms i domen för häleri, för att de har hjälpt mannen att sälja guldet vidare, de får villkorlig dom respektive skyddstillsyn och ska betala ett skadestånd på närmare 70 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.