Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialchefen, Magnus Hultin, bekräftar att de boende aldrig fick frågan om de ville flytta eller inte. Här förklarar han varför. Foto: SVT

”Fanns inte på kartan att säga nej”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan berättade vi om att två äldre på Finnskogahemmet i Bograngen bor kvar – trots att kommunen beslutat att äldreboendet skulle tömmas. Det har väckt frågor om hur det gick till när de andra på boendet flyttade. Enligt anhöriga hade de inget val.

Finnskogahemmet ska göras om från särskilt boende till biståndsbedömt trygghetsboende. Det innebär, bland annat, att personalstyrkan inte kommer vara lika stor och att de boende inte har tillgång till samma hjälpinsatser som på ett särskilt boende. Därför måste de som bott där flytta.

Men, två av dem vägrade flytta, och bor fortfarande kvar på Finnskogahemmet. När SVT uppmärksammade detta sa socialchefen i Torsby, Magnus Hultin, att kommunen inte flyttar någon som sagt blankt nej till det och att man ”försöker komma överens med dem eller deras anhöriga”.

Det fick flera anhöriga till de som flyttat att reagera. Frågan om den äldre faktiskt ville flytta eller inte kom aldrig upp, när beslutet om flytten kom. Det fanns inte ens på kartan, enligt Birgitta Halvarsson, vars svärmor är en av dem som flyttat.

Magnus Hultin bekräftar att den frågan aldrig var aktuell i samband med flytten. I klippet ovan förklarar han varför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer