Se förvandlingen till dataspelsfigurerna Foto: SVT

Far och son tävlar tillsammans i Cosplay-SM

Uppdaterad
Publicerad

I februari är det dags för SM i Cosplay – ett slags rollspelsliknande maskerad. Häng med hem till Karlstadsbon Lennart Johansson som tillsammans med sin son skapar en klanledare i sin verkstad.

Han befinner sig i en verkstad på Kronoparken tillsammans med sin son Gustav. Det är där som kostymerna växer fram som de ska ha på sig när de tävlar i SM i Cosplay i februari. Och i verkstaden växer inte bara kostymer utan också relationer.

– Det är helt fantastiskt, just det här att göra det tillsammans, att få spendera tid tillsammans och lära känna varandra på ett djupare sätt. Vi pratar ju inte bara cosplay och teknik när vi håller på utan det är som vilket hantverk som helst, man pratar och pysslar samtidigt, säger Lennart Johansson.

Mycket hantverk

Och det är mycket teknik och hantverk bakom den rollfigur som både Lennart Johansson och sonen Gustav ska uppträda som under SM-tävlingarna i Linköping i slutet av februari.

Alla kläder och all rekvista som de ska använda sig av har de tillverkat själva. Det kräver tillgång till allt från avancerade symaskiner till 3D-skrivare.

– Det som vi ska ha under tävlingarna måste vi ha tillverkat själva, ända ner till minsta knapp, eftersom man får poängavdrag för det man köper, förklarar Lennart Johansson.

Foto: SVT

Men det räcker inte med att ha tillverkat allt själv. Noggrannhet i detaljerna är också viktigt, liksom likheten med den figur man söker efterlikna.

I far och son Johanssons fall handlar det om klanledaren Maxon ur datarollspelet Fallout. Och i deras framträdande kommer en åldrande Maxon möta sitt yngre jag.

– Vi skiljer oss rätt mycket åt. Maxon är ju en hårdför krigare och jag är en anhörigkonsulent som också är pacifist, skrattar Lennart Johansson.

Går in i rollerna

Men även om både den äldre och yngre Maxon skiljer sig kraftigt från far och son Johansson är det ingen tvekan om att de går in i sina roller när det är dags att tävla.

– Då känner man sig verkligen som den här personen. Riktigt kraftfullt, säger Gustav Okkonen Johansson.

Foto: SVT

Det är pappa Lennart som ska tävla i SM i Cosplay medan sonen Gustav medverkar som statist. Med sina 43 år blir Lennart den allra äldste deltagaren.

– Vi kommer att slå varsitt åldersrekord. Jag kommer att vara den äldsta deltagaren hittills och Gustav den yngste som medverkat i ett performance under ett SM, säger Lennart Johansson.

Detta är Cosplay

”Cosplay” kommer ursprungligen av engelskans ”costume play”. Cosplay härstammar från japansk populärkultur och innebär att man klär ut sig till fiktiva rollfigurer. De som är med i cosplay skapar ofta kläderna och rekvisitan själva.

Vid cosplaytävlingar bedöms både hantverket, framträdandet och gestaltningen av karaktären på scen.

Entusiaster kan lägga ner hundratals timmar på att tillverka dräkten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.