Far och son i samma VM

Publicerad

Den 15 juli inleds VM i viltmålsskytte i tyska Suhl. Och bland dem som ska tampas om medaljerna finns en västvärmländsk pappa och hans son.

Niklas Bergström från Glava gjorde sin VM-debut 1991. Sedan dess har han samlat på sig både VM-brons och VM-silver. Men i det här världsmästerskapet lägger han inte de stora förhoppningarna på sig själv.

– Det är först och främst laget, Vi har satsat rätt hårt på det nu så vi vet att vi har riktigt stora chanser. Sedan har vi ju individuella medaljchanser också. Jag räknar inte med några stora medaljchanser för egen del, men har jag rätt dag så har jag kapaciteten, säger Niklas Bergström.

Inför världsmästerskapet tränar Niklas Bergström tillsammans med 15-årige sonen Andreas på hemmaskjutbanan i Glava. Och trots skillnaderna i erfarenhet ger sonen honom en match emellanåt.

– Det är ju roligt att kunna slå honom någon gång då och då. Det är det ju, säger Andreas Bergström med ett lite finurligt leende på läpparna.

– När han skjuter bra och jag inte är på tårna så är det nära, faktiskt. Det är roligt, jätteroligt, säger Niklas Bergström om att sonen är honom hack i häl skyttemässigt.

Och i år, 25 år efter Niklas Bergströms premiär-VM, gör Andreas honom sällskap på skjutbanan i sin VM-debut. 

– Det jag vill få med mig är mest erfarenheter, säger Andreas Bergström som inte siktar allt för högt under VM-premiären.

– Sonens framgångar är ju nummer ett, verkligen. Men jag skjuter ju själv för att jag vill någonting och jag vet vilken kapacitet jag har, säger pappa Niklas om sina prioriteringar under VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.