Fårfesten i Kil igång Foto: SVT

Fårfesten lockar tusentals till Kil

Publicerad

Kil är invaderat av ullentusiaster. I tusental. Det är Fårfest.

– Det är så fantastiskt mycket olika saker att titta på. Sen tror jag folk tycker det är kul att vara här. Det är en värme och en känsla som vi har lyckats skapa här på Fårfesten, säger Karin Granström från Fåreningen Fårfesten i Kil. 

Ja, den heter faktisk så, Fåreningen, och just ordvitsar är det gott om på de olika informationsskyltarna i lokalerna: Fårum, Infårmation och så Fårfestens slogan: ”FÅR Sverige i tiden”:

– De är roliga. De fixar vi tillsammans och kläcker lite då och då. Får är inte ett så svårt ord att få med här och där, säger Karin Granström. 

150 utställare på plats

Korridor efter korridor och klassrum efter klassrum: alla är de fyllda av de 150 utställarna som är på plats. Marit Wallenberg från Mora är en av dem. Hon gör dockor, tavlor och figurer i ull.

– Jag börjar med en tuss ull och sedan gör jag ett ansikte. Sen sätter jag dit ögonen så får ögonen bestämma vem det ska bli, beskriver hon hur det går till när hon skapar sina dockor.

I en annan ände av skolan visar Annalena Edman-Ylvèn från Sunne upp sina fantasifulla ullfåglar.

– Här har du en Tanganyika-tutare. Det är en invandrad fågel. Lite färggladare än de andra, säger hon och visar upp en blå, långnäbbad skapelse. 

”Gäller att göra hela”

Fårfesten i Kil arrangerades för första gången 2006. Då med några hundra besökare och 20-talet utställare. Nu räknas besökarna i tusental. Ulrika Eriksson från Kungälv har redan händerna fulla med kassar fast dörrarna slogs upp för bara några timmar sedan.

– Jag åkte upp i går och åker inte hem förrän på lördag.  Spunnet, färgat, stickat. Det gäller att göra hela processen, säger hon innan hon skyndar iväg till nästa stånd.

Fårfesten avslutas på söndag..

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fårfesten i Kil

Mer i ämnet