Färjestads målvakt Adam Werner blev matchhjälte när han höll nollan i torsdagens ishockeymatch i SHL mellan Frölunda HC och Färjestads BK i Scandinavium. Foto: Adam Ihse/TT

Seger trots två matchstraff

Uppdaterad
Publicerad

Färjestad drog på sig två matchstraff på kort tid. Men Frölunda kunde inte ta vara på sitt övertag.

I stället bröt Färjestad sin tunga bortasvit med en 3–0-seger.

Frölunda har det haft svårt i sina numerära överlägen på sistone. Laget låg tvåa i SHL-tabellen inför torsdagens omgång – men bara på elfte plats när det gäller spel i powerplay.

Drabbningen mot Färjestad blev inget undantag.

Frölunda fick drygt åtta minuter i numerärt överläge i den andra perioden, varav nästan två minuter i spel fem mot tre. Men Göteborgslagets ineffektivitet fortsatte.

-Vårt powerplay är för dåligt. Vi går ner i tempo och det är långsamt, sade lagkaptenen Joel Lundqvist till C More i sista pausvilan.

-Det är klart att puckarna studsar lite i slutet när isen blir sämre, men vi måste göra det bättre.

Tacklad blodig

Rivaliteten mellan Frölunda och Färjestad gick inte att ta miste på. Det var stundtals rätt heta känslor och ett snabbt, böljande spel – i alla fall när det var lika många spelare på isen från båda lagen.

Den andra perioden präglades dock av de båda matchstraffen som Färjestad drog på sig.

Först skickades Linus Johansson ut i omklädningsrummet efter en illa tajmad tackling mot Chay Genoway bakom Frölundas mål. Frölundabacken slog huvudet hårt i sargen och låg kvar ett tag innan han, rejält blödande, leddes ut i omklädningsrummet.

Bröt förlustsviten

Eftersom Färjestadsbacken Jesse Virtanen blivit utvisad kort dessförinnan fick Frölunda ett långt och utmärkt läge att ta ledningen. Men de riktigt heta chanserna uteblev.

I stället gjorde tog Färjestad ledningen, när backen Illari Melart kom in i zonen med hög fart, vände inåt och gjorde 1–0 med ett handledsskott.

Bara en minut senare kom sedan nästa matchstraff för Färjestad, när Jesse Virtanen tryckte upp klubban i ansiktet på Pathrik Westerholm. Den här gången blev det på grund av en Frölundautvisning bara tre minuter i överläge och Färjestads ledning stod sig.

Färjestad hade fyra raka bortaförluster med sig i ryggen, men den här kvällen bröts sviten. I inledningen av slutperioden ökade Gustav Rydahl på till 2–0 – i numerärt överläge – och i slutet gjorde Oskar Steen 3–0 sedan Frölunda tagit ut målvakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.