26 av 28 testade elprodukter som köpts utanför EU på stora nätsajter var farliga och underkända enligt Elsäkerhetsverkets undersökning. Foto: SVT

26 av 28 privatimporterade elprodukter underkänns av Elsäkerhetsverket

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stor risk för att elprodukter köpta utanför EU har sådana brister att de är farliga och kan orsaka såväl elchocker som bränder. Den slutsatsen drar Elsäkerhetsverket i Kristinehamn efter att ha låtit testa 28 elprodukter köpta på nätet. 26 blev underkända.

Elsäkerhetsverket har beställt nattlampor, USB-laddare och mixrar på tre olika stora nätsajter och skickat till ett testlabb. Totalt hade testarna 108 anmärkningar på de 28 produkterna som ofta var tillverkade på fel sätt och med fel material. Vanliga fel var till exempel stift som lossnar från stickproppen och fel typ av plast som lätt brinner.

– Det är ju nedslående resultat. Det visar ju på att vi har många produkter som kommer in via privatimport, eller att privatpersoner köper produkter utanför EU, som kommer in och är farliga, säger Patrik Espino Colin, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Skulle fått försäljningsförbud

26 av de 28 testade produkterna skulle ha fått försäljningsförbud på den svenska marknaden på grund av riskerna för elolyckor och bränder.

Men när det inte finns något importerande företag eller en distributör inom EU som tar ansvar för att elprodukten uppfyller säkerhetskraven hamnar ansvaret på privatköparen.

– I det här fallet har vi en aktör utanför EU och då kan vi inte ställa samma krav och i det här fallet blir tyvärr konsumenten ansvarig att produkten är säker, förklarar Patrik Espino Colin.

Inget lagstöd stoppa elartiklarna

Resultatet förstärker den negativa bild som tidigare tester har gett. Men det finns inget lagstöd för att stoppa produkterna från att säljas på nätmarknadsplatserna. I bästa fall leder produkttesten till att de farliga elprodukterna enligt en överenskommelse tas bort från nätmarknaden.

– Vi kommer att skicka den här informationen till marknadsplatserna och vi kommer att lägga upp den i en databas som finns inom EU. Då finns det en överenskommelse mellan marknadsplatserna och EU att dom ska ta bort dom här produkterna, säger Patrik Espino Colin.

Öka kunskapen

Elsäkerhetsverket samarbetar också med Sveriges Konsumenter och projektet ”Privatimportens faror” och testresultatet kan användas för att öka kunskapen hos konsumenter om privatimport och ansvarsfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.