Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nye vd:n för kommunägda Sunne fastighets AB, Perra Hermansson, ger nu upp försöken att komma överens om ett avtal med kommunen och stoppar förhandlingarna. Foto: SVT

Fastighetsbolagets vd stoppar förhandlingarna med Sunne kommun

Uppdaterad
Publicerad

Striden i Sunne kommun fortsätter. Nye vd:n för kommunägda Sunne fastighets AB, Perra Hermansson, ger nu upp försöken att komma överens om ett avtal med kommunen och stoppar förhandlingarna.

”Som vd för bolaget ser jag ingen annan möjlighet än att avsluta förhandlingarna med omedelbar verkan”, skriver han i ett mail till kommunledningen.

”Mitt förtroende för er två som förhandlingsparter är mycket lågt och just nu ser jag inte hur vi ska kunna gå vidare i någon förhandling.”

Avböjer tv-intervju

Anders Olsson, som är tf kommunchef i Sunne, säger att det inte finns något att kommentera, att konflikten bygger på ett missförstånd men att det inte är något de vill diskutera i media.

– Jag står till hundra procent för vad jag skrivit i de här mailen, säger Perra Hermansson, som dock inte vill vara med i en inspelad TV-intervju med SVT.

Obetalda städtjänster för miljoner

Konflikten, som vi rapporterat om tidigare, har gällt ett antal saker. Fastighetsbolaget har till exempel hävdat att kommunen inte betalat för de uppdrag som utförts, bland annat städtjänster. Det ska ha gällt mellan sex och tio miljoner kronor per år, enligt bolaget.

Trots flera månaders diskussioner har parterna inte lyckats komma överens om vad som ska vara kommunens ansvar och vad som ska vara fastighetsbolagets. Till exempel var kostnaderna för upphandlad städning ska ligga.

Kritik mot tjänstemän

”Det är med bestörtning och uppgivenhet jag än en gång får konstatera att kommunens tjänstemän inte står för vad som är sagt. ”Exakt samma historia upprepar sig sen tidigare försök till förhandlingar om en ny hyressättning och ett nytt förvaltningsavtal.” skriver Perra Hermansson.

– Det är också så att tjänstemän gått över sina befogenheter, säger han till SVT.

Obehörig tecknade avtal för 30 miljoner

Det är framförallt ett tidigare avtal, som bolaget uppger kan vara värt 30 miljoner som tecknats av en kommunal tjänsteman som inte hade behörighet att teckna avtal i fastighetsbolagets namn.

Kommunalrådet Kristina Lundberg (C) uppgav i en intervju med SVT i mitten av oktober att allt skulle vara klart och utrett under oktober månad.

”Missuppfattning”

I ett sms-meddelande skriver hon att parterna själva flyttat fram deadline för när ett avtal ska vara klart. Att oenigheten nu bygger på en missuppfattning som nu ska ha klarats ut.

Striderna i kommunledningen i Sunne har pågått länge. Här är några exempel:

Kommunchefen fick sparken. Förra kommunalrådet Gunilla Ingemyr (C) hoppade av. Det andra kommunalrådet, Tobias Eriksson (S), som också lämnat uppdraget som ordförande i kommunala fastighetsbolaget, är sjukskriven.

Fastighetsbolagets vd Anders Svensson har sagt upp sig efter en konflikt med nya kommunalrådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer