Foto: SVT

Fastighetsmäklarinspektionens flytt går upp i Arbetsdomstolen

Publicerad

När myndigheter sprids ut över landet förväntas anställda flytta med. Orimligt, tycker facket som tidigare stämt Fastighetsmäklarinspektionen som ska flytta till Karlstad. I dag inleds förhandlingarna i Arbetsdomstolen.

Det är orimligt att anställda är arbetsskyldiga i en annan del av landet än där man har sin arbetsplats. De anställda ska erbjudas att flytta med till den nya orten, men bli uppsagda på grund av arbetsbrist om de väljer att inte följa med”, skriver Lena Emanuelsson, förhandlingschef för offentlig sektor på Jusek, i en kommentar.

LÄS MER: Fack stämmer staten efter myndighetsflytt

Från statens sida anser man att anställda som inte vill flytta med sin arbetsplats ska säga upp sig själva, vilket i så fall medför sämre arbetslöshetsvillkor. Facket anser att arbetsskyldighet tydligt bör framgå i avtalet mellan myndigheten och den anställde.

LÄS MER: Nystart för FMI i Karlstad

Sammantaget handlar det om elva myndigheter med fler än 500 anställda som ska flyttas från Stockholm till andra orter.

Det aktuella fallet rör dock endast sju anställda vid Fastighetsmäklarinspektionen som flyttar till Karlstad den 1 december i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer